Pravoslavni običaji i verovanja

Svetli petak: Danas se farbaju jaja za Pobusani ponedeljak!

Svetli petak se još zove i Izvor izlečenja, jer toga dana verni odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti

Vesti 13.04.2018. - 15:16h Autor: Dnevno.rs
Foto: Profimedia

Današnji petak ima mnoga imena. Svetli je zato što je u Svetloj nedelji. U nekim krajevima poznat je i kao Istočni, ali i Blaženi i Sebični.

 

Ova poslednja dva naziva upućuju na još jednu posebnost ovog dana - reč je o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

 

Svetli petak se još zove i Izvor izlečenja, jer toga dana verni odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti. Taj dan je dan posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice, koja je na taj dan u bogosluženju naziva Živonosni istočnik.

 

Običaj je da se zorom izlazi na najbliži izvor ili vodicu, gde se umiva, pije voda, bere cveće, veseli i vraća se kući tek uveče.


Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

 

Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Vaskrs, samo što su ova namenjena mrtvima. Ona će biti odneta na groblja na Pobusani ponedeljak.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs