Pravoslavna crkva slavi

Slavimo Svetog Panteliju: Šta god danas započnete, doneće uspeh i blagostanje!

Veruje se da je ovaj svetac brat Svetog Ilije

Vesti 09.08.2018. - 14:46h Autor: Dnevno.rs
Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija.

 

Prema legendi, Sveti Pantelija je još kao mladić izučio lekarske nauke. Bio je optužen zbog toga što je bio hrišćanin i, kako nije želeo da se odrekne svoje vere, osuđen je na smrt za vreme cara Makcimilijana početkom 4. veka.

 

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

 

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

 

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

 

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

 

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

 

Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...