APRILI-LI-LI

Danas je Svetski dan šale: Evo zašto ga slavimo i u koje velike vesti smo poverovali prethodnih godina!

Humor nam pomaže da lakše prebrodimo neku neprijatnu ili tešku situaciju.

Vesti
Autor:
Danas je Svetski dan šale: Evo zašto ga slavimo i u koje velike vesti smo poverovali prethodnih godina!
Foto: Shutterstock

Danas je svetski dan šale, osmesi se mogu videti na svakom koraku. Dok se jedni trude da nasamare svakog koga sretnu, drugi se brinu da ne budu ti koji će da pokleknu opa da cele godine budu nesrećni.

Istorija zbijanja šala 1. aprila je obavijena tajnom, jedni tumače da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao "Dan svih luda" koji je bio opštenarodno veselje.

Neki veruju da koreni tog narodnog praznika dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju i priređuju bahanalije. Drugi kažu da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu".

12 urnebesnih znakova srpskog horoskopa: Kajmak, promaja, proja.. Smeh do suza!

foto: Shutterstock

Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu "Danom svih glupaka". Finci taj dan povezuju sa prolećnim učenjem dece o privrednim radovima, a slično je i Švajcarskoj. U holandskom gradu Ajndhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila – novine se utrkuju da objave "ekskluzivne" vesti, kao na primer o dolasku nekih svetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici…

Nemci 1. april smatraju danom kada se lako osete nesrećnim, a svoje loše osećanje manje vezuju za nasamarivanje, a više za predanje da se 1. aprila rodio apostol Juda, Hristov izdajnik.

U Bavarskoj, posebno u okolini Vestervalda, šale slične prvoaoprilskim zbijaju se tek 1. maja.

Ipak, bez obzira na razne običaje u raznim zemljama, važi pravilo da kada se slatko nasmejemo postajemo opušteniji, lepši i zadovoljniji. Humor nam pomaže da lakše prebrodimo neku neprijatnu ili tešku situaciju, a kada se našalimo na sopstveni račun, stručnjaci tvrde da pomažemo i sebi i drugima i zato je u narodu nastao izraz "smeh je najbolji lek".

Smeh na sav glas: Evo zašto je tako sjajno biti otac! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Špageti-stablo

Među poznatim šalama je ona na Bi-Bi-Siju 1957. godine. U emisiji Panorama prikazana je reportaža o porodici iz Ticina (Švicarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledatelji su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Želeli su znati gdje mogu nabaviti špageti-stablo.

Hamburger za levoruke

Poznata šala je bila i izum hamburgera za levoruke ljude. "Burger king" iz SAD objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za levoruke koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Dan Republike Iran

Neki događaji koji su se zaista desili 1. aprila često su prihvatani s nevericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom Republike. Do danas mnogi ne veruju da je to stvarni praznik.

Za smeh do suza je potrebna fajtalica i brat ili sestra! (VIDEO)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs