Studija pokazala

Rezultati istraživanja: Građani Srbije se plaše da noću sami šetaju ulicama

Norveška je sedmu godinu zaredom proglašena za najprosperitetniju državu, a iako je Srbija ove godine napredovala za pet mesta, i dalje je rangirana gore nego većina zemalja u okruženju
Vesti
15:48h Autor:
Rezultati istraživanja: Građani Srbije se plaše da noću sami šetaju ulicama
Foto: Profimedia

Srbija se našla na 73. od 142 mesta na spisku zemalja rangiranih po prosperitetu i uspešnosti koji svake godine tradicionalno pravi ugledni britanski institut Legatum.

Srbija je na 121. mestu po ekonomskoj uspešnosti, 82. mesto zauzela je kada je reč o preduzetništvu i poslovnim prilikama, a 77. po uspešnosti u oblasti državne samouprave. Po obrazovnom i zdravstvenom sistemu zauzimamo 45, odnosno 55. mesto, po ličnoj slobodi i sigurnosti 59 i 64, dok smo po društvenom kapitalu na 107. mestu, piše Kurir.

"Ove godine bilans se popravlja, ali ima još dosta toga da se uradi. Nisam iznenađen ovim mestom, ipak je to neka zlatna sredina, ali moramo imati ekonomski sistem koji bolje funkcioniše", kaže ekonomista Milan Kovačević.

Zanimljivo je da se, prema ovom istraživanju, čak 74 odsto građana Srbije plaši da samo šeta ulicama noću, a ovaj rezultat isti je kao onaj u Egiptu.

Norveška je sedmu godinu zaredom proglašena za najprosperitetniju državu, a iako je Srbija ove godine napredovala za pet mesta, i dalje je rangirana gore nego većina zemalja u okruženju. Tako se na boljim pozicijama od nas nalaze Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora, dok su od nas gore plasirane Albanija i Bosna i Hercegovina.

Po indeksu uspešnosti za 2015. godinu ispred Srbije na listi se nalaze i zemlje kao što su Mongolija, Kirgistan, Uzbekistan i Ekvador, dok poslednje mesto na spisku zauzimaju Avganistan i Čad.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs