Srbija

KORONA PRESEK: 2.230 zaraženih, na respiratorima 75 obolelih!

Preminulo je 19 pacijenata

Vesti
Autor:
KORONA PRESEK: 2.230 zaraženih, na respiratorima 75 obolelih!
Foto: Shuterstock

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 13.450​ građana od kojih je 2.230 novozaraženih.

Preminulo je 19 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 75 obolelih

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 13.892 građana od kojih je 2.139 bilo novozaraženih. Preminulo je 21 pacijent, a na respiratorima je bilo 74 obolela.

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koja je juče održana odlučeno je da se ukidaju kovid propusnice, saopštila je ministarka Darija Kisić Tepavčevič i dodala da ostaje preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru.

- U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Nenošenje maski neće se kažnjavati

- Nošenje maske je na nivou preporuke, tako da nema sankcionisanja ukoliko se preporuka ne poštuje. Ipak svako okupljanje u zatvorenim prostorima sa sobom nosi rizik, te treba da budemo odgovorni pre svega prema svom zdravlju. Kada nije moguće držati distancu snažno se preporučuje nošenje maske - napomenula je.

Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno. Kada je u pitanju izolacija, ona je i dalje na snazi. Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

- Na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja imamo postepeno smanjivanje. Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada, a u ovom momentu su kovid bolnice nove bolnice koje smo izgradili za vreme kovida - rekla je Kisić.

Kada je u pitanju izolacija ona i dalje ostaje na snazi i to je sedam dana ili duža ako je potrebno. Preporučeno je uvođenje dodatne buster doze, rekla je Kisić Tepavčević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs