OD SEPTEMBRA JE ZASAĐENO ČAK 160.000 SADNICA! Pošumljenost Srbije je podignuta za čak 12%: SADA SMO NA SVETSKOM NIVOU

Irena Petrović, iz Adria media group, otkrila je da je od septembra zasađeno čak 160.000 sadnica i potom istakla da trenutna pošumljenost Srbije iznosi 41% što je za čak 12% više nego 2006. godine.

Lifestyle
Autor:

- U jednom danu u subotu smo zasadili 5.000 sadnica i time se približili onom cilju od 200.000 novih sadnica. Sa tom sadnjom od subote mi smo sada na 160.000 sadnica samo u periodu od septembra 2021. pa do sada. Ova akcija je i više nego uspešna i ono što je možda i najvažnije je i poruka koja je poslata prilikom te sadnje. Mi smo već u ponedeljak nakon sadnje dobili nekoliko kompanija koje su pitale da li bi mogli i oni da se uključe sa svojim zaposlenima - istkla je Irena za Puls Srbije na Kurir televiziji.

Istakla je da se mnogo toga radi, ali da je cilj jedan. Da svaki promeni odnos prema prirodi.

- Ako pođemo od toga da iza projekta Zasadi drvo stoji partnerstvo medija, kompanija, instititucija i građana. Jasno vam je da su nam aktivnosti raznovrsne, a usmerene na različite ciljne grupe sa istim ciljem. Pored toga što je Adria media group je snagu svog sistema stavila na raspolaganje ovom projektu za informisanje i edukaciju o značaju prirode i zaštiti životne sredine. Pored toga mi okupljamo i angažujemo eksperte, organizujemo radionice, promovišemo primere dobre prakse, pokrećemo inicijative. Dakle mnogo toga se radi, a cilj je jedan, da svaki pojedinac krene da menja svoje ponašanje i promenimo odnos prema prirodi - navela je Irena.C

Navela je da osim đaka prvaka koji su imali priliku da zasade svoje prvo drvo, održan je i forum koji je jako dobro prošao.

- U istom danu u četvrtak u svim školama u Srbiji, 1.215 škola je tačnije učestvovalo, učenici prvih razreda su u dvorištima svojih škola sadili sadnice belog bora. Što se tiče foruma, dobili smo brojne komplimente od stručne javnosti jer je ovo prvi put da je neko sa strane pozvao sve njih i okupio ih oko teme i rekao hajde ljudi da sednemo svi zajedno, da vidimo gde smo, gde treba da budemo i kako to možemo da postignemo. U ponedeljak na Šumarskom fakultetu je održan forum na kome je u šest panela odgovororeno na bezbroj izuzetno važnih pitanja. Mada ono što je najvažnije što smo čuli da je pošumljenost Srbije stigla na 41%, što je maltene na svetskom nivou. To je jako važno jer je po poslednjoj nacionalnoj inventuri šuma iz 2006. godine, pošumljenost je iznposila 29% - rekla je Irena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs