Veliki korak

Nada za onkološke bolesnike: Klinički centar Srbije dobio gama nož!

Prvi pacijent jutros je primljen na zračenje pomoću najsavremenijeg aparata, a do kraja godine se očekuje da će taj broj dostići 50
Vesti
09:02h Autor:
Nada za onkološke bolesnike: Klinički centar Srbije dobio gama nož!
Foto: Ilustracija: Shutterstock

U Kliničkom centru Srbije danas je počeo da radi gama nož, najsavremeniji aparat za lečenje onkoloških bolesnika sa metastazama na mozgu, a prvi pacijent jutros je primljen na zračenje.

Kako je rečeno novinarima na svečanom otvaranju, prvi pacijent je mlada žena kojoj će ova metoda produžiti i omogućiti kvalitetniji život, a do kraja godine na terapiju gama nožem biće primljeno 50 pacijenata.

"Ovo je veliki dan za srpsko zdravstvo, 15 godina smo mi radioterapeuti i neurohiruzi kukali da se nabavi ova mašina čijim se uključivanjem u svakodnevnu terapiju život bolesnika drastično menja", rekla je doktorka Danica Grujčić, koja će rukovoditi lečenjem.

Ona je naglasila da se gama nožem mogu zračiti benigni i maligni tumori čija je veličina do tri centimetra.

Alarm, nasilnik napada: Osmišljen uređaj koji zove policiju umesto vas! (VIDEO)

"Postoji samo mali broj tumora koji nismo u stanju da ozračimo zbog blizine struktura koje se mogu oštetiti", rekla je Danica Grujčić i apelovala na lekare da upućuju onkološke pacijente sa metastazama na mozgu iz svih delova zemlje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da lekari sada imaju sve uslove za rad i da za godinu dana treba da postanu apsolutni lideri u regionu u lečenju te bolesti.

Kupovina gama noža i opremanje zgrade u kojoj će se zračenja izvoditi koštalo je 575 miliona dinara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs