Nedelja prevencije opake bolesti

Od sredine 2017, nove vakcine protiv HPV-a: Korak napred u prevciji raka grlića materice

Najveći efekat vakcine je ako se primeni pre seksualnih odnosa, kod dečaka i devojčica starijih od 12 i 13 godina
Vesti 24.01.2017. - 15:44h Autor: Beta
Foto: Shutterstock

U Srbiji će od sredine 2017. godine biti obezbeđena nova vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV) koji predstavlja faktor rizika za nastanak raka grlića materice, rekli su danas u Institutu dr Milan Jovanović Batut.

 

Organizatori su na obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja traje od 22. do 28. januara, rekli da će se nova vakcina sprovoditi na nivou primarne zdravstvene zaštite, biće besplatna i na dobrovoljnoj bazi za decu od 12 i 13 godina.

 

"Najveći efekat vakcine je ako se primeni pre seksualnih odnosa, kod dečaka i devojčica starijih od 12 i 13 godina jer neki od tipova HPV mogu da inficiraju genitalne organe što može dovesti do promene na grliću materice koje mogu prerasti u rak", rekao je predsednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i RS Aleksandar Stefanović.

 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić kazao je da sprovedene ankete pokazuju da su roditelji zainteresovani da njihova deca primaju vakcinu.

 

Doktor kategorično tvrdi i nudi lek: Kad imate dovoljno ovog vitamina, ne možete da dobijete rak!

 

 

Srbija se po oboljevanju od raka grlića materice nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok je po smrtnosti na drugom mestu u Evropi, posle Rumunije.

 

Svake godine se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok godišnje oko 480 žena umre od ovog zloćudnog tumora. Svakog dana se bolest otkrije kod četiri žene. Lekarka Verica Jovanović rekla je da se žene mogu javiti u domove zdravlja gde će im biti uradjen PAPA test i tako proveriti svoje zdravlje radi prevencije.

 

U Srbiji se četiri godine sprovodi program organizovanog skrininga u 18 opština prilikom koga je kod 140 žena otkriven karcinom grlića materice. U toku 2016. kod 27 žena otkriveno je oboljenje od ovog tumora.

 

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti ako posete svog lekara i iskoriste neku od dostupnih mera prevencija.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs