Nedavno objavljena studija, koja je obuhvatila 600 bolesnika sa rakom grla, pokazala je da je rizik za pojavu raka grla i glasnih žica veći kod bolesnika sa učestalom gorušicom!
Studija je takođe pokazala da antacidi, ali ne i lekovi koji blokiraju lučenje želudačne kiseline, smanjuju taj rizik.
Studija je na tragu prethodno objavljenih rezultata, a to nas upozorava da pušenje, konzumacija alkohola i infekcija HPV-om (Human papilloma virus) verovatno nisu jedini spoljašnji rizici za nastanak raka grla, upozoravaju stručnjaci.
Među prvima je na moguću vezu između raka grla i glasnih žica i gorušice upozorila studija sprovedena na 1.900 ispitanika, čiji su rezultati objavljeni 2013. godine. Tada se pokazalo da česte gorušice povećavaju rizik od raka za čak 78 odsto, čak i ako ljudi inače ne puše i ne piju alkohol.
Pobedila rak i podmladila celo telo: Ovako se hrani Maja Volk! (RECEPT)
Čestom pojavom gorušice smatra se ona koja se javlja svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno, prilikom čega se sadržaj želuca vraća u jednjak, a pritom kiseline i enzimi iz želuca izazivaju iritacije i upale slukože jednjaka.
Usled toga, može se razviti takozvani Baretov jednjak, predkancerogeno stanje, koje može da se otkrije biopsijom i gastroskopijom, pa je kod učestale gorušice i više nego poželjno posetiti gastroenterologa.
Imajte u vidu i da gorušicu možete lako da kontrolišete, jer je za njenu pojavu ishrana presudan faktor. Preobilni i prezačinjeni obroci pogoršavaju stanje, pa se savetuju češći i manji obroci, dok poslednji treba da bude bar 4 sata pre spavanja.
Ukoliko ipak patite od učestale i dugotrajne gorušice, obavezno posetite lekara, koji će vam verovatno prepisati lekove za smanjivanje lučenja želudačne kiseline.