Tri puta veća opasnost

Ovim ženama preti rak jajnika: Da li ste među njima?

U pitanju je bolest teška za dijagnostikovanje, jer se simptomi pojavljuju u uznapredovalom stadijumu bolesti, a mogu se i pripisati drugim patologijama, poput umora, nadutosti, bola u stomaku i karlici
Medicina
20:10h
Ovim ženama preti rak jajnika: Da li ste među njima?
Foto: Shutterstock

Više istraživanja pokazalo je da žene koje imaju anomaliju na genu BRIP1 imaju tri puta veće šanse da razviju rak jajnika u odnosu na žene bez ove anomalije.

Promenjen gen već je prepoznat kao predispozicija i uzrok ove vrste raka karcinoma, ali je ovo prvi put da je opasnost prikazana u brojkama, u istraživanju objavljenom u glasniku Američkog instituta za istraživanje raka.

"Oko 18 od 1000 žena razvije rak jajnika, ali opasnost raste na čak 58 žena od 1000 kod onih koje imaju tu anomaliju", istaknuto je u saopštenju britanskih stručnjaka, koji su i sproveli ovo istraživanje.

Rak jajnika težak je za dijagnostikovanje, jer se simptomi pojavljuju u uznapredovalom stadijumu bolesti, a mogu se i pripisati drugim patologijama, poput umora, nadutosti, bola u stomaku i karlici...

Ova vrsta karcinoma je najsmrtonosnija je među ginekološkim tipovima raka, tačnije uzrok je oko 150.000 smrtnih slučajeva svake godine u svetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Iscedite nekoliko kapi u čašu vode i pijte svaki dan: Sprečava rak, leči svaku bolest!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs