Suma nije zanemarljiva

Zorana Mihajlović: Evo koliko bi žene u Srbiji zaradile kada bi bile plaćene za kućne poslove i brigu o porodici!

Kriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe, istakla je Mihajlović

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Žene u Srbiji provode dvostruko više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice, a kada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.


Ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, koje su zajedno sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

 

"Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Kriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe", rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Istakla je i da je ova analiza "prvi važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje".


"Samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje", rekla je ona.


Zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...