Da li ste znali?

Ovaj narod je po genima najsličniji Srbima: Dugogodišnja zabluda je srušena!

Genetska mapa Evrope rađena prema raspodeli haplogrupa detaljno pokazuje da su srpski i turski geni veoma različiti

Lifestyle
Autor:
Foto: Profimedia

Nedavno je na Fejsbuku osvanuo post Istoka Pavlovića, internet preduzetnika, u kome se detaljno razotkriva zašto su neki Srbi tamnije puti i koji narodi imaju najsličnije gene našim.


Iako je još davno ukorenjena predrasuda da smo mi “crni” zbog mešanja sa Turcima, u njegovom postu genetska mapa Evrope, rađena prema raspodeli haplogrupa detaljno se pokazuje da je ta pretpostavka pogrešna jer su srpski i turski geni veoma različiti.

 

Post prenosimo u celosti:

 

"Čuveni mit “mi smo svi crni, to nam je od 500 godina pod Turcima”, zapravo nema veze sa životom. Srpski i Turski geni su veoma različiti. Naše “crnilo” potiče zapravo od starosedelaca Balkana (Tračani, Iliri, Dačani…) sa kojima su se izmešali Sloveni koji su se doselili.

 

Srbi imaju veoma malo “slovenskih” gena (R-M458, koji se smatraju tipično Slovenskim genima kod nas su zastupljeni max 12%). Ono što se najverovatnije desilo jeste da su “crni” starosedeoci Balkana poprimili jezik došljaka, Slovena koji su njima bili nekakva “elita”. Sloveni su izdominirali kulturološki, a Tračani i Iliri genetski jer su bili brojniji.


Priroda ne zna za Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance… Svi balkanski narodi su poprilično slični, kao na primer Norvežani i Šveđani. Naše razlike su isključivo kulturološke.

 

Zašto su Srbi narod koji nikada neće propasti: Milunka Savić je govorila!

foto: Ilustracija / Shutterstock

Zapravo, cela postavka u kojoj mi uopšte poredimo Srbe sa Turcima, Rusima, Bugarima… je pogrešna. Priroda ne zna za “nacije”. Kompletna paradigma genetike je u potpunoj suprotnosti sa paradigmom “nacija”. Svi ljudi su kombinacija različitih grupa gena. Svaki pokušaj dokazivanja ko je Srbin, a ko Hrvat ili Bošnjak uz pomoć genetike, zapravo dovodi do zaključka da ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci ne postoje – iz tačke gledišta prirode.


Evo kome smo najsličniji:

 

Makedonci i Srbi imaju najviše istih gena (96%). Osim toga, nama najsličniji su Grci i Mađari.

 

Evo i liste nekih naroda po genetskoj sličnosti sa Srbima:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...