Opravdano

9 situacija u kojima morate biti egoista: To nije sebičluk, nego nužno zlo!

Gde je granica između sebičnog ponašanja i ponašanja psihološki zrele ličnosti?

Zanimljivosti
11:32h Autor:
9 situacija u kojima morate biti egoista: To nije sebičluk, nego nužno zlo!
Foto: Shutterstock

Egoizam nije uvek loš, kao što je većina nas navikla da misli. Kućno vaspitanje je krivo. Kao detetu su nam govorili: "ne budi sebičan","moraš da deliš","razmišljaj o drugima" i td. Međutim, naše ponašanje pokazuje da smo pogrešno postupili. Prestali smo da branimo svoje interese. A ukoliko ih branimo, to nervira druge. Uostalom, ako ste sigurni u sebe, niste zavisni od mišljenja drugih ljudi, svi će vas smatrati egoistom.

9 "egoističnih" akcija koje govore da je osoba psihološki zrela

Slobodno uradite sledeće:

Zahtev za nadoknadu štete: Ukoliko niste zadovoljni bilo kojom uslugom - tražite nadoknadu štete. Nema ništa sramotno izraziti svoje nezadovoljstvo uslugom/kvalitetom robe. Imate pravo na naknadu!

Odmorite se: Ako se osećate krivom što ste odlučili da se odmorite u sred dana, to znači da imate nisko samopoštovanje. Problem je što zaboravljamo da je korisno povremeno zaustaviti se, posvetiti se sebi. Ne učestvujte u tračevima: Tračevi na poslu, među prijateljima, su uobičajena navika, a odbijanje učestvovanja u istim se smatra neadekvatnim i može dovesti do sukoba. Ima smisla čvrsto izraziti svoje mišljenje, čak iako to nekome zvuči bezobzirno.

Odvojite lično i profesionalno: Normalno je da zatražite od klijenata i kolega da vas ne uznemiravaju od 18h. Ne razumeju svi ovaj zahtev, ali razdvajanje ličnog od profesionalnog nije sebičnost, već sprečavanje izgaranja na poslu.

Zauzmite svoje mesto: u vozu, autobusu, avionu. Uvek ima ljudi koji bi rado da sednu tu jer im je "zgodno", "treba im prostora" i td. Ako ne želite da menjate mesto, to je sasvim ok i nije sebičluk. Nije neophodno da se pravdate i izvinjavate osobama.

Zahtevajte povećanje plate: Možda sumnjate da niste dovoljno dobri, da ne zaslužujete. Međutim, morate da pitate šefa za povećanje plate ili unapređenje ako mislite da ste "prerasli" položaj, zaslužujete najbolje i imate potencijala za to.

Prestanite da budete nečije rame za plakanje: ako osobama treba stručna pomoć neka je potraže od psihologa. Možete ih saslušati tu i tamo, ali ne svaki dan.

Učinite nešto za sebe: biti koristan ljudima je plemenito, ali ne završava se uvek srećno po tu osobu. Nikad ne zaboravljajte na sebe i svoj san.

Ne bojte se javnog mišljenja: ako slobodno izražavate svoje mišljenje, vi ste snažna ličnost. Takva osoba se ne plaši da kaže šta ima. Jaka osoba ima jasno definisan stav i poglede na život.

Borite se za sebe jer to je samo vaš posao, ničiji drugi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs