LETO U SRBIJI

Prestonica vina, poezije i umetnosti: Ovaj biser Panonske nizije morate posetiti barem jednom u životu! (FOTO)

Vršac je grad u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled

Destinacije
Autor:
Prestonica vina, poezije i umetnosti: Ovaj biser Panonske nizije morate posetiti barem jednom u životu! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Na oko 80km severno od Beograda, na međunarodnom magistralnom putu za Rumuniju, smešten je Vršac, jedan od najlepših banatskih gradova. Nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, uz ivicu Panonske nizije, u podnožju i na obroncima Vršačkih planina sa kojih se spušta svež planinski vazduh.

Vršac je jedan od najstarijih gradova u Banatu, a 8 je po veličini u Vojvodini.

Na njegovoj teritoriji nalazi se i deo prirodnog rezervata Deliblatske peščare, poznat kao ’’Evrposka sahara’’.

Obiluje brojnim starim zdanjima raznovrsnih stilova, crkvama i kulturnim institucijama, čuvajući jednu od najstarijih tradicija među srpskim gradovima.

Svakako treba posetiti Vršačku kulu, katedralu posvećenu Sv. Gerhardu, manastir Mesić, kapelu Sv. Krsta i Vladičanski dvor.

Vršačka kula se nalazi na vršačkom bregu iznad grada. Godina njene izgradnje ne zna, zna se samo da je podignuta u XV veku i pretpostavlja se da ju je sazidao despot Đurađ Branković. Pored sačuvane Donžon kule postojala je manja polukružna kula. Početkom XVIII veka kula je srušena.

Neukrotiva srpska lepotica koju morate obići ovog leta: Planina sa tri jezera, dve lekovite reke i 6 manastira! (FOTO)

foto: Shutterstock

Vladičanski dvor

Vladičansku rezidenciju banatskih episkopa podigao je vladika Jovan Georgijević koji je 1750. god. vratio episkopsku stolicu iz Karansebeša u Vršac. U okviru dvora sagrađen je pridvorni hram u kojem se nalazi čudotvorna ikona Bogorodica Vinčanska-Bezdinska. Dvorska galerija bogata je portretima vršačkih episkopa i drugih crkvenih velikodostojnika, velikom zbirkom starih rukopisa, ikona i knjiga od kojih je najstarije ”Vatinsko jevanđelje” i datira iz druge polovine 16 veka.

Gvozdena kapija Balkana: Pravi raj na zemlji koji morate posetiti ovog leta! (FOTO)

Manastir Mesić

Jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao najverovatnije u XV veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva 1225. godine Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira. U crkvi posvećenoj Sv. Jovanu Krstitelju, nalaze se ostaci fresaka iz 1743. godine i dobro su očuvane. Ispod se nalazi još stariji sloj fresaka koji nije ispitan, kao i freske koje su nastale u XVIII veku. Manastir u svojoj riznici čuva vredne rukopise i knjiga, kao i niz slika poznatih slikara.

Krupajsko vrelo, najlepši deo istočne Srbije: Ovaj raj na zemlji morate posetiti barem jednom ovog leta! (FOTO)

U manastiru se, na Bogorodičinom tronu, nalazi ikona poznata kao ”Dostojno Jest” kojoj se pridaje čudotvorna moć. Potiče sa Svete gore Atonske a u manastir je doneta 1803. godine.

U centru grada nalazi se savremeno uređen trg, idealan za šetanje i opuštanje, okružen arhitekturom različitih stilova.

Najlepše od Srbije: 10 savršenih mesta za vikend putovanja! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ipak, uglavnom je glavna asocijacija na Vršac vino i vinogradi. Ovaj grad ima dugu tradiciju u uzgajanju vinove loze, od Dečana i Rimljanja pa do današnjih dana. Na njegovim padinama su najveće plantaže vinograda koje daju pečat razvoja grada i okoline.

Ovaj grad može da se pohvali i mnogim znamenitim ličnostima koje su potekle odavde kao što su Pavle Paja Jovanović (jedan od najvećih srpskih slikara), Milan Jovanović (poznati fotograf), Vasko Popa, Rada Đurčin i dr. Jedan od najvećih velikana ovog grada a i srpske književnosti je Jovan Sterija Popović (1806-1856), koji je veoma efektivno u samo tri reči izrazio svoje divljenje rodnom gradu ’’Vršac lepa varoš’’.

Neverovatno čudo prirode: Ovo fascinantno jezero u sebi krije zanimljivu tajnu! (FOTO)

U Vršcu se nlazi i gradko jezero, pa je idealna letnja destinacija. Ono što ne treba proustiti su razne manifestacije koje se održavaju u ovom gradu i okolini, kao što su Dani berbe grožđa (manifestacija u narodu poznata kao "Grožđebal") koja se održava trećeg vikenda u septembru, Vršački venac – međunarodni festival folklora i Vršačku pozorišnu jesen.

1 / 8 Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs