VREDI POSETITI

Krupajsko vrelo, najlepši deo istočne Srbije: Ovaj raj na zemlji morate posetiti barem jednom ovog leta! (FOTO)

Ako planirate kraći odmor i da vikend provedete van gradske vreve, Krupajsko vrelo je idalno mesto za vas

 

Destinacije
Autor:
Foto: Shuterstock

Krupajsko vrelo je izvor Krupajske reke, a nalazi se između sela Milanovac i Krupaja u podnožju planine Beljanice. Njegovi prizori oduzimaju dah, pa ne čudi što sve više turista posećuje ovo mesto. Izgleda da nismo ni svesni kakve lepote krije naša zemlja. 

 

Pravo je vreme da istražimo sve predele, uzduž i popreko, a mi predlažemo da krenete baš od Krupajskog vrela. Ova destinacija, koja nudi čarobne prizore, je kao stvorena za vikend beg iz grada.

 

Krupajsko vrelo spada u grupu kraških vrela. Temperatura vode na izvoru se kreće od 9-11°C. Prvobitni izgled vrela je promenjen izgradnjom betonske brane, koja je formirala jezero dužine 40 i širine 17 metara. Brana je izgrađena za potrebe mlina, koji i danas radi.

 

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogleda oduzima dah! (FOTO)

foto: Shuterstock

Pre izgranje ove brane, voda je isticala iz pećine, velikom snagom, praćena hukom vode. Danas se vidi samo deo otvora pećine, a prvobitni izvor je potopljen.

 

U neposrednoj blizini vrela nalazi se jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5°C. Oba izvora su zaštićeni kao spomenici prirode od nacionalnog značaja u površini od 9 hektara.

 

Najlepše od Srbije: 10 savršenih mesta za vikend putovanja! (FOTO)

foto: Shuterstock

Istraživanjem ovog vrela do sada se došlo do dubine od 123 metra. Kao i sva kraška vrela, i Krupajsko vrelo se odlikuje velikim promenama u količini vode koju daje tokom jedne godine. Kod zgrade mlina, nalazi se betonska česma sa pet metalnih cevi, na kojima ističe topla voda iz termalnog izvora koji je kaptiran.

 

1 / 5 Foto: Shuterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...