Prevencija je najvažnija

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Od ove bolesti u Srbiji godišnje umre 1.600 žena!

Rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, a svake godine blizu 4.100 žena je pogodjeno tom bolešću
Vesti
01:42h Autor:
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Od ove bolesti u Srbiji godišnje umre 1.600 žena!
Foto: Thinkstock

U Srbiji od raka dojke godišnje umre 1.600 žena, a ta brojka može biti manja ukoliko bi se redovno išlo na preventivne preglede, rečeno je danas u Beogradu na manifestaciji povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, a svake godine blizu 4.100 žena je pogođeno tom bolešću. Lekari ističu važnost prevencije jer je, kako navode, rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva, ukoliko se otkrije na vreme.

Šefica kancelarije za skrining raka dojke Instituta za javno zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je novinarima da rizik od nastanka raka dojke postoji kod svih žena, a da je veći sa povećanjem godina života. Ona je dodala da je ta bolest na prvom mestu kod žena i po oboljevanju i po umiranju.

Zbog toga je, kako je istakla, važna prevencija, odlazak kod ginekologa i obavljanje mamografskog pregleda, jer je to ključna mera za rano otkrivanje i zaustavljanje bolesti u početnoj fazi.

Promene na dojkama: 9 opasnih razloga za uzbunu!

Prema njenim rečima, rak dojke se može pretvoriti u hroničnu bolest modernom tehnologijom i sa njom se može živeti. Ona je navela da u Beogradu radi sedam domova zdravlja u okviru programa skrininga raka dojke, koji pozivaju žene da jednom u dve godine dodju na pregled.

Rizik od dobijanja raka dojke najveći od 50. do 69. godine i dodala da se procentualno po oboljevanju od te bolesti Srbija ne razlikuje puno u odnosu na druge zemlje u svetu.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se četvrtu godinu zaredom. Na Cvetnom trgu u Beogradu danas su tim povodom predstavnici zdravstvenih institucija i studenti medicine delili flajere o ranom otkrivanju te bolesti i davali savete ženama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs