Obratite pažnju

Promene na dojkama: 9 opasnih razloga za uzbunu!

Nadamo se da ste do sada već postale svesne koliko je, osim redovnih poseta ginekologu, važan i samopregled
Medicina
21:04h Autor:
Promene na dojkama: 9 opasnih razloga za uzbunu!
Foto: Profimedia

Redovan odlazak kod ginekologa zbog pregleda grudi i reproduktivnih organa veoma je važan.

Ali, nije zgoreg ni da se ponekad same pregledate, a ako uočite neke od ovih promena, bilo bi najbolje da se što pre javite lekaru:Jedna dojka veća od druge

Ovo stanje može da označava prirodnu asimetriju dojki, koja je uobičajena kod većine žena, a koja najviše dolazi do izražaja tokom razdoblja PMS-a. Međutim, mođe da bude u pitanju i rak dojke. Kada dojka počinje značajno da menja oblik, to može da upućuje na abnormalne promene u tkivu dojke. Ako primetite takve promjene, potražite savet lekara što pre.

Iritacija kože ispod dojke

Može da znači alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikl. Takođe, ovo je simptom upale na koži koja je česta kod žena sa većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, a u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

Kad štitna žlezda zakaže: Žene, ako primetite ove simptome, hitno idite kod lekara!

Kvržice na aureoli

U pitanju su prirodne promene na bradavicama. Uloga grudi je proizvodnja mleka, a sitne kvržice označavaju završetke žlezda. One se tokom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati mnogo izraženije. Ali, ako primetite jednu ili više neobično izraženih kvržica, to može biti znak ciste na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolisati.

Kvržice na aureoli mogu da upućuju i na tumor. Promene unutar dojke, posebno one koje se mogu videti golim okom ili napipati treba odmah prijaviti ginekologu.

Pojava dlačica na dojkama

Najčešće je u pitanju reakcija na preparate ili lekove koji sadrže testosteron, muški hormon, ali može biti i znak sindroma policističnih jajnika. Ostali simptomi koji upućuju na ciste na jajnicima su pojava akni i neredovna menstruacija.

Žene, počnite smesta: Dve porcije ovog jela nedeljno čuvaju od raka dojke!

Shutterstock
Shutterstock

Svrab bradavica

Može da upućuje na alergijsku reakciju na sredstvo za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Obavezno operite novi grudnjak ili odeću pre prvog nošenja, a znajte da svrab može da označava i skori dolazak menstruacije, dok ponekad upućuje na hormonalne promene u organizmu.

Tu je i svrab kao simptom raka bradavica. Ova vrsta karcinoma vrlo je retka, a dolazi uz druge simptome poput ljuskave i vrlo suve kože bradavica i žućkastog ili crvenkastog iscedka.

Beličasti iscedak iz bradavice

Dojke služe za proizvodnju mleka, a iscedak koji podseća na mleko je normalna pojava i nije nužno znak bolesti, ali može biti uzrokovan i fizičkim stimulansom zbog povišenog nivoa prolaktina, nevezano za trudnoću i majčinstvo. Može biti i reakcija na lekove, koji podižu nivo hormona prolaktina.

Crvenkasti iscedak iz bradavice

Može da upućuje na benigni tumor koji može da nastane u mlečnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savet lekara.

Toksini se nakupljaju, nastaju ciste: Glavni razlog da brushalter skinete čim dođete kući!

Kvrgavo, grudvasto tkivo u dojkama

Često upućuje na proširenje mlečnih kanalića - mastopatiju. Reč je o najčešćoj promeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promene pre menstruacije i stres. Međutim, može da bude i znak cista (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promene postaju sve izraženije, posetite ginekologa.

Kvržica na dojci

Uglavnom je u pitanju cista. Ako je kvržica okrugla i "beži" pod pritiskom, verovatno je reč o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idućeg ciklusa nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije pre menstruacije.

Imajte u vidu da je ovo i simptom raka dojke. Iako je većina promena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smete da zanemarite. Ako osetite pod prstima masu u dojci koja se ne menja, odmah potražite savet lekara.

Tri godine nisam obukla grudnjak, niti ću ikada više: Žena otkriva 6 jakih razloga! (FOTO)

Profimedia
Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs