Vakcina najbolji izbor?

Nedelja prevencije raka grlića materice: Srbija se uključila u globalnu borbu protiv opake bolesti

Osnovni cilj kampanje jeste unapređenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice imunizacijom
Vesti
08:08h Autor:
Nedelja prevencije raka grlića materice: Srbija se uključila u globalnu borbu protiv opake bolesti
Foto: ILUSTRACIJA / Profimedia

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1.250 žena, a umre oko 470, zbog čega je veoma važno da se unapredi svest o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih humanim papiloma virusom (HPV), saopšteno je danas povodom početka obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice.

"U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Svakoga dana izgubimo jedan život, jedna majka, sestra, baka... strada od ove bolesti. Zato je cilj naše kampanje da podignemo svest stanovništva, a posebno roditelja, o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih HPV virusom. Najbolji način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, je vakcina, koja se u svetu veoma uspešno primenjuje već deset godina, a nadamo se da će u 2017. godini biti dostupna i našim građanima", navela je u saopštenju predstavnica udruženja građana "Roditelj", Gordana Plemić.

U saopštenju se dodaje da se pod sloganom "Vakcina sprečava - Srbija protiv raka grlića materice" u Srbiji od 22. do 28. januara obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs