Nikad zaboravljen

150 godina od rođenja Branislava Nušića

Na današnji dan navršava se vek ipo od rođenja jednog od najvećih komediografa srpske istorije, koji je ostao zapamćen po brojnim komedijama i romanima
Vesti
16:42h Autor:
150 godina od rođenja Branislava Nušića
Foto: Wikipedia

Na današnji dan navršava se 150 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića (1864-1938). On se rodio kao Alkibijad Nuša u pravoslavnoj cincarskoj porodici Ljubice i Dorđa Nuša, u Beogradu, 20. oktobra (6. novembra) 1864. godine.

Sa navršenih 18 godina je promenio ime i prezime u Branislav Nušić. Nakon završene gimnazije, studirao je pravo i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Iako je učestvovao u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, u pesmi "Dva raba" je, kako su ocenili cenzura i sud, ismejao kralja Milana i njegovu ulogu u tom ratu, a pesnik je zaradio dve godine robije. Posle toga je, ipak, dobio državnu službu u konzularnom predstavništvu u Bitolju, a potom u Prištini. Iz prištinskog iskustva nastala su potresna "Pisma konzula".

Pre 25 godina umro je Danilo Kiš! Kako je obeležena godišnjica njegove smrti, saznajte OVDE.

Od 1900. je radio u Ministarstvu prosvete Srbije a potom je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Prvu komediju "Narodni poslanik" napisao je 1883, kao devetnaestogodišnjak, a ona je prvi put igrana desetak godina kasnije. Još teže se probijalo "Sumnjivo lice", na prvo izvođenje te komedije se čekalo 25 godina.

Spomenik Branislavu Nušiću na Trgu Republike u Beogradu
Spomenik Branislavu Nušiću na Trgu Republike u Beogradu

Napisao je oko 100 dramskih dela, uglavnom komedija. Najpoznatije su: Ožalošćena porodica, Gospođa ministarka, Svet, Narodni poslanik, Sumnjivo lice i druge.

Nušić je u vreme Prvog svetskog rata rukovodio pozorištem u Skoplju u dva navrata, 1915. i nakon proboja Solunskog fronta, 1918. godine.

Posle rata bio je upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, a po povratku u Beograd izabran je za dopisnog a od 1933. za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Autor je i nekoliko drama, među kojima su: Kirije, Tako je moralo biti, Pučine i romana Hajduci, Autobiografija...

Nušić ima spomenik u Beogradu, blizu Narodnog pozorišta, njegovo ime nosi ulica koja spaja Terazije i Dečansku ulicu.

Ima i ulicu u Smederevu, gradu u kojem je živeo u detinjstvu, a njegovo ime nose i ulice u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Obrenovcu, Soko Banji, Banji Koviljači, Ivanjici.

Nušićevo ime nosi ulica u Sarajevu i Tuzli (Federacija BiH), u Prijedoru (Republika Srpska)...u Borovu i Mirkovcima (Hrvatska) i drugim mestima širom bivše Jugoslavije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs