Neverovatno

HRVATSKA PRODAJE OSTRVO: Cena prava "sitnica"!

Da li biste kupili ovo ostrvo da možete?

Vesti
Autor:
HRVATSKA PRODAJE OSTRVO: Cena prava "sitnica"!
Foto: Profimedia

Hrvatska ima 1244 ostva, hridi i grebena, a naseljenih je 66. Mali su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 posto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

Jedan takav je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tačnije malom mestu Vinišće. Zove se Mali Kosmač, a površina od 5 hiljada kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosedeoca iz Vinišća. Cena ovog ostrvceta trenutno iznosi 700 hiljada evra, ali iz agencije nam kažu da bi cena mogla narasti i do milion evra, piše N1.

Ovo ostrvo je na prodaji od 2016. godine i još uvek nije našao svog vlasnika. Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov kaže nam da je zainteresovanih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana. Kada shvate da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada se upoznaju s propisima prostornog planiranja, vrlo brzo odustanu.

Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je takvo ostrvo pogodno samo isključivo za bavljenje poljoprivredom. Dožupan Stipe Čogelja ponavlja da je svaka gradnja na njemu nemoguća, ali i nedopustiva trenutnim prostornim planom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs