PRELEPO!

KAO IZ BAJKE: Posetite najlepše Dvorce u Srbiji i regionu! (FOTO)

Ne morate putovati u bavarske Alpe da biste videli prekrasne dvorce - to možete učiniti i kod nas ili u regionu.

Destinacije
Autor:
KAO IZ BAJKE: Posetite najlepše Dvorce u Srbiji i regionu! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Samo u Vojvodini ima preko 60 dvoraca i letnjikovaca koji po svojoj arhitekturi (ali često, nažalost, ne i po očuvanosti i zaštiti) ostavljaju bez daha... Pogledajte našu listu predloga dvoraca u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i isplanirajte sledeći vikend.

FANTAST - BEČEJ, SRBIJA

Dvorac Fantast nalazi se u centralnoj Vojvodini, 14 kilometara od Bečeja i 60 kilometara od Novog Sada. On je spomenik od velikog kulturnog značaja. Ova predivna zgrada zavšena je 1925, a 1983. je pretvorena u hotel. Ceo kompleks se prostire na 65 ari. Sagradio ga je Bogdan Dunđerski, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji u to vreme. Bogdan se nikada nije ženio i nije imao dece. Bio je boem čitav svoj život, a njegova najveća strast bilo je jahanje. Sagradio je i ergelu za trkačke konje koja postoji i dan danas. Sama kuća nazvana je po Bogdanovom najboljem konju- Fantastu. Ergela je iznedrila neke od najboljih trkačkih konja u čitavom regionu. Danas, ovo je najbolja destinacija za sve koji vole jahanje. Postoji oko 80 konja u 6 štala kao i trkačka staza. Pored kuće i štala, posetioci mogu obići i malu kuću, kapelu Svetog Đorđa i predivni park u kom je vreme stalo početkom dvadesetog veka.

KAPETANOVO - STARI LEC, SRBIJA

Dvorac Kapetanovo smešten je u Vojvodini, blizu mesta Stari Lec u Banatu. Za njegovo postojanje zaslužan je nekadašnji župan Botka Bela koji ga je sagradio početkom dvadesetog veka, davne 1904. godine. Botka je voleo svoju ženu i kocku. Zbog ljubavi prema kocki izgubio je ženu. Tačnije, 1938. godine Bela je na kocki izgubio dvorac, nakon čega se njegova žena Ema, popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Kažu da je od nje nije ostao čak ni pepeo, samo pramen plave kose koji je poput venčanice smrti dugo obletao oko zamka. Nakon toga, dvorac je na licitaciji 1938. kupio bogati trgovac Franc Maj za miraz ćerki, koja ga je udajom donela poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu, po kome i danas nosi ime. Milan Kapetanov, je zadržao dvorac u svom vlasništvu do kraja drugog svetskog rata, kada mu je zakonom o nacionalizaciji oduzet. Dvorac je sagrađen u neogotičkom stilu

TRAKOŠĆAN - BEDNJA, HRVATSKA

Jedan od najlepših i najposećenijih dvoraca u Hrvatskoj, Trakošćan, nalazi se u Zagorju, 23 km severoistočno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina, u opštini Bednja. Podignut je u 13. veku kao manja tvrđava u sistemu utvrđenja Zagorske kneževine. U osnovi dvorca prepoznatljive su karakteristike jednostavnih romaničkih kaštela 12. i 13. veka. Od mnogobrojnih feudalnih gospodara se ističu Celjski, Jan Vitovec, Korvini, a nakon raspada Zagorske kneževine, kao posebno vlastelinstvo uživaju ga Gulaji, a od 1568. godine Draškovići. Dvorac je više puta proširivan i dograđivan. Znatnije je dograđen 1592, kada su Draškovići podigli kule za topove sa krovom (ploča sa grbom i natpisom Ivana II Petra Draškovića iz 1592. godine na zapadnoj kuli). U to doba se dograđuje sprat, povisuje središnja kula i oblikuje dvorište s arkadama. Ponovo se dograđuje tokom 18. veka, kada kule dobijaju kruništa, glavna kula dobija razvedenu lanternu, a oko tvrđave gradi se cinktura odbrambenih objekata, zidova i kula. Od 1953. u dvorcu je stalna muzejska postava, koja osim verne rekonstrukcije ambijenata iz razdoblja obnove sadrži vredne primere baroknog nameštaja i sitnih predmeta. Dvorac je u vlasništvu Republike Hrvatske.

MARUŠEVEC - VARAŽDIN, HRVATSKA

Dvorac Maruševec se nalazi u istoimenoj opštini u Varaždinskoj županiji. Prvi put se spominje 1547. kao vlasništvo porodice Vragović. Poslednji od te porodice, Franjo Adam, imenovao je 1716. godine svog naslednika Krstu pl. Črnkovečkog. Kako je on već sledeće godine poginuo u borbi protiv Osmanlija, Maruševec postaje vlasništvo obitelj Pasztory, zatim Katonaj i na kraju Patačića. Nakon toga, dvorac je menjao vlasnike, da bi ga 1873. godine kupio pruski grof Artur Schlippenbach te ga dogradio i dao mu današnji izgled,1945. godine je nacionalizovan. Do kraja 20. veka dvorac je koristila Hrišćanska adventistička crkva nakon čega je dvorac ponovno vraćen porodici Pongratz (koji su kupili dvorac 1883). Dvorac okružuje velik park sa stogodišnjim hrastovima i retkim biljkama.

GEWERKENEGG - IDRIJA, SLOVENIJA

Ukoliko ste zainteresovani za srednjovekovnu arhitekturu Slovenije , neophodno je da posetite dvorac Gevergenegg, koji se nalazi u Idriji, na manje od 60 km od Ljubljane. Dvorac je sagrađen u prvoj polovini 16. veka kako bi se prilagodio administrativnom centru rudnika, s obzirom na to da je rudarstvo bilo osnovno zanimanje stanovnika Idrije. Zamak je korišćen u ovom svojstvu oko četiri veka. Na nemačkom znači "moj zamak". Dekoracija dvorca pretrpela je značajne promene sredinom 18. veka. Nova dekoracija izabrana je u skladu sa kanonima renesanse. Deo dvorca se koristi kao muzej, a deo kao hotel.

BLED - SLOVENIJA

Pored predivnog jezera Bled, ovaj kraj Slovenije morate posetiti i zbog istoimenog dvorca. Nalazi se na strmoj steni, 130 metara iznad jezera. Prema pisanim dokazima, ovo je najstariji dvorac u Sloveniji - njegova istorija je još od 1004. godine. Tada je nemački kralj Henrik II. briksenskoj biskupiji poklonio imanje Bled u tadašnjoj pokrajini Kranjskoj. Tokom godina menjao je plemićke vlasnike, da bi početkom 19. veka nacionalizovan, a zatim opet vraćen pomenutoj biskupiji. Danas je u vlasništvu države. Posebna pažnja posvećena je muzeju u kojem se nalazi interaktivna izložba o istoriji Bleda i njegove okoline. Pored muzeja, moguća je i poseta štampariji, u kojoj se nalazi rekonstruisana Gutenbergova štamparska mašina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs