PRELEPO ISKUSTVO

OPUŠTAJU DUŠU, SAVRŠENE ZA ŠETNJU SA DECOM: Botaničke bašte kod nas i u regionu su raj koji morate da posetite! (FOTO)

Oaze poetike prirode, botaničke bašte zaista odišu mirom.

Destinacije
Autor:
OPUŠTAJU DUŠU, SAVRŠENE ZA ŠETNJU SA DECOM: Botaničke bašte kod nas i u regionu su raj koji morate da posetite! (FOTO)
Botanička bašta Jevremovac u Beogradu, Foto: Wikipedia / Jevremovac

Na jezicima američkih Indijanaca, termin za biljke se prevodi kao "oni koji brinu o nama." Rekli bih da je tako. Pružaju nam tišinu potrebnu da se povežemo sa sobom i podsećaju nas da je sve prolazno, ali da lepota upravo leži u tome. Ukoliko želite da se podsetite ove velike mudrosti i uživate u raskoši botaničkih bašti, posetite ove sa naše liste.

BEOGRADSKA BAŠTA JEVREMOVAC, BEOGRAD

Botanička bašta "Jevremovac" Univerziteta u Beogradu, nalazi se u srcu grada. Osnovana je 1889. godine zaslugom botaničara i doktora medicine Josifa Pančića. Na lokaciji Botaničke bašte bila je šuma u kojoj su rasle lužnjak, cer, jasen i bukva. Šuma je raskrčena, ali su sačuvana pojedina stabla koja i danas krase Botaničku baštu. Pored otvorenog dela, u Botaničkoj bašti nalaze se i prostorije Instituta za botaniku koje obuhvataju upravnu zgradu, herbarijum koji je osnovan 1860. godine i danas ima 180.000 uzoraka, a bio je uključen i u Međunarodni direktorijum registrovanih herbarijuma sveta, slušaonicu, biblioteku iz 1853. koja poseduje oko 13.000 knjiga i spisa i laboratorije. Tu je i Staklena bašta, izgrađena u viktorijanskom stilu, kao i japanski vrt. U "Jevremovcu" se može videti 2.500 biljaka iz celog sveta.

BOTANIČKA BAŠTA, ZAGREB

Zagrebačka Botanička bašta deluje kao zasebna organizaciona jedinica u okviru biološkog odseka Prirodno-matematičkog fakulteta. Osnovana je 1889. godine od strane botaničara i profesora Antuna Heinza. U ovom vrtu nalazi se 5.000 vrsta različitih biljaka. Najveći deo vrta čini park, ali tu su i prekrasni staklenik, kao i zgrada direkcije izgrađena u stilu secesije, zgrada Botaničkog zavoda, vrtlarska kuća, veštačka jezera i izložbeni paviljon.

BOTANIČKA BAŠTA, LJUBLJANA

Botanička bašta Univerziteta u Ljubljani najstarija je botanička bašta u Jugoistočnoj Evropi - otvorena je 1810. godine. Ideja o stvaranju botaničke bašte pripada prvom gradonačelniku Ljubljane - Maršalu Avgustu Marmontu i prvom direktoru - Franku Chladniku. Lipa, koju je gradonačelnik postavio na dan otvaranja, raste do danas. U bašti raste više od 4.500 stabala i biljaka. Trećinu njih predstavlja lokalna flora, a ostatak se donosi iz različitih zemalja. U ovoj botaničkoj bašti nalazi se i vrt kamenja, staklenik, zona mediteranskih biljaka, kao i zona sa vodnim biljkama.

BOTANIČKA BAŠTA, MARIBOR

Botanička bašta Univerziteta u Mariboru, nalazi se na samo 6 kilometara od ovog grada. Prostire se na prostoru Zamkovskog parka, veličine 8 hektara. Krasi je mnoštvo cveća i drveća iz predela Slovenije, najviše autohtona vegetacija Pohorja, ali i drveće, lekovite i vodene biljke iz ostalih krajeva sveta (Afrike, Azije, Australije i Amerike).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs