Zakon usvojen

ĆIRILICA STAVLJENA POD ZAŠTITU DRŽAVE: Proširena lista subjekata za obavezno korišćenje ćiriličkog pisma pisma

Ovim propisom predviđeno je ko sve ima obavezu da koristi ćiriličko pismo, proširen je krug subjekata koji imaju tu obavezu

Vesti
Autor:
ĆIRILICA STAVLJENA POD ZAŠTITU DRŽAVE: Proširena lista subjekata za obavezno korišćenje ćiriličkog pisma pisma
Foto: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, čime je ćirilica, nakon dugo vremena, stavljena pod zaštitu države. Ovim propisom, inače, predviđeno je ko sve ima obavezu da koristi ćirilično pismo, proširen je krug subjekata koji imaju tu obavezu, pa tu spadaju preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi RTS-a i RTV-a.

Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirilicu u svom radu imaće poreske olakšice. Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.

Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđene su i kazne i to u iznosu od 50.000 dinara do 500.000 dinara.

Takođe, predviđeno je i osnivanje saveta čiji bi se članovi birali na predlog Vlade, a koji bi brinuo o sprovođenju zakona i očuvanju ćiriličnog pisma.

Tokom rasprave iz Skupštine je poručeno i da donošenje zakona ne ugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs