OBIČAJI

DANAS SLAVIMO ĆIRILOVDAN, PRAZNIK LJUBAVI MAJKE I DECE: Za sreću i dobro zdravlje, svaka majka treba da uradi ovo!

Srpska pravoslavna crkva 28. jula proslavlja Ćirilovdan, praznik Svetih mučenika Kirika i Julite

Vesti
15:11h Autor:
DANAS SLAVIMO ĆIRILOVDAN, PRAZNIK LJUBAVI MAJKE I DECE: Za sreću i dobro zdravlje, svaka majka treba da uradi ovo!
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva 28. jula proslavlja Ćirilovdan – praznik Svetih mučenika Kirika i majke Julite, koji su stradali u velikim progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana.

Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

Jedan deo njihovih moštiju nalazi se u Ohridu u crkvi Svete Bogorodice Bolničke. Posvećen im je manastir Svetih Kirika i Julite, poznat u narodu i kao manastir Sveti Ćirik koji se nalazi u blizini sela Smilovci kod Dimitrovgrada u eparhiji niškoj. Manastir je 1984. godine proglašen za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

Ovaj praznik pre svega obeležava ljubav između majke i deteta, te na današnji dan majke i deca treba da izbegavaju sukobe i lošu energiju. U suprotnom ako grdite i bijete decu veruje se da će biti bolesna preko godine.

Zato danas, drage mame, ostavite obaveze po strani i posvetite se svojim mališanima. Igrajte se sa njima, šetajte, mazite se i volite. Ovako ćete uneti sasvim novu i lepu energiju ljubavi u porodični dom.

U okolini Bijelog Polja veruju da Sveti Ćiril štiti od svih kožnih bolesti, posebno od šuge, te se tog dana svi bolesni kupaju na izvorima i rekama. U istom kraju, ko slavi ovaj dan, ne vari žito nego sprema panaiju od žita ili naseckanog hleba.

U nekim seoskim krajevima postoji verovanje da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica i tog dana treba sklanjati strašila.

Postoji priča da Sveti Kirik ima vlast nas sunčevim zracima i da isceljuje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs