Plan nastave od septembra

Mere prevencije korona virusa u školama: Ova pravila će morati da poštuju đaci, roditelji i nastavnici

Hoće li celo odeljenje ići u izolaciju ako se jedan đak razboli?

Vesti 19.08.2020. - 09:59h Autor: Blic
Foto: Shutterstock

Đaci se od septembra vraćaju u školske klupe, uz poštovanje određenih mera, ali iz dodatnu opreznost koja obavezuje kako roditelje tako i prosvetne radnike da prate svoje učenike. Kako smatra epidemiolog prof. drBranislav Tiodorović, ne treba se plašiti polaska u školu, jer se ta ista deca mesecima već druže i provode vreme zajedno, dok će u školama biti obavezno poštovati određene mere zaštite uz drugačiju organizaciju nastave.


Profesor Tiodorović smatra da je potrebno decu edukovati, što će već biti pojašnjeno na prvom času, te da je i na roditeljima i na prosvetnim radnicima velika odgovornost.

 

- Prosvetni radnici sada imaju veoma važan zadatak i moram da priznam iz svog ugla, da im nije lako. Oni moraju da budu spremni da prihvate decu i da preuzmu odgovornost i ulogu u funkcionisanju svega što sledi. U dogovoru sa školskim lekarima biće pojašnjeno kako da se ponašaju, kako da prepoznaju simptome, da im mere na ulasku školu telesnu temperaturu. Nije to ništa teško niti komplikovano, uz malo dobre volje i organizacije, sve će to proći u najboljem redu - objašnjava profesor Tiodorović.

 

Svaki učitelj ili nastavnik do sada je već upoznao svoje đake, tako će mu biti lakše da prati njegovo ponašanje i primeti mogući problem. Ukoliko se dogodi da u porodici deteta neko oboli od korone, taj učenik biće udaljen iz razreda dok se ne izleče ukućani i ne utvrdi da i ono nije zaraženo.

 

- Takođe, ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete. Ili ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a to sazna škola, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu s ostalom decom, dok se ne steknu uslovi. Ako se dogodi takav primer, celo odeljenje neće ići u izolaciju, nego će se pratiti ta deca, obaviti testiranje i škola nastavlja dalje. Jer gde su nama sada deca? Druže se, provode vreme zajedno, nisu izolovana, pa zašto onda uz preporučene mere ne bi pohađala nastavu? Škola treba da im da uputstvo, već na prvom času moraju dobiti informacije o maskama, korišćenju, fizičkoj distanci, odstojanju, dezinfekciji i pranju ruku - kaže epidemiolog Tiodorović.

Zadatak svakog roditelja je da pošalje zdravo dete u školu, to znači da ono nema nikakve tegobe, ni temperaturu, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi problem.

- Nije to ništa novo, tako se svako ponaša i kada je druga bolest u pitanju, a ne samo u doba epidemije. Ukoliko se desi da neko dete u razredu ima koronu, ono će odmah biti poslato kući, dok će ostala deca biti testirana i praćena - kaže prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19.


Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da bi trebalo shvatiti da će virus svakako ući u škole, ali da se merama prevencije može sprečiti njegovo prenošenje i širenje unutar škole.

 

- Decu treba naučiti da moraju da nose masku. Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi, jer će biti na distanci od druge dece. Masku će ponovo morati da stave kada odlaze do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge. Ako skidaju maske, mora da se drži distanca, a to je teško obezbediti - objasnio je dr Kon.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...