više starijih, manje dece

Do 2100. godine na svetu će biti dve milijarde ljudi manje: Evo zašto

U više od 20 zemalja, među kojima su i Japan, Španija, Italija, Tajland, Portugalija, Južna Koreja i Poljska, taj broj će se barem prepoloviti

Vesti 15.07.2020. - 11:45h Autor: Hina
Foto: Shutterstock

Na Zemlji će 2100. biti 8,8 milijardi ljudi, dve milijarde manje od procena UN-a, pokazalo je istraživanje objavljeno koje predviđa novu globalnu ravnotežu sila.


Do kraja veka u 183 od 195 zemalja, pod uslovom da nema navale migranata, zabeležiće se pad broja stanovnika ispod praga potrebnog za održavanje njegovog broja, objavio je međunarodni tim naučnika u časopisu Lancet.

 

I u Kini će se broj gotovo toliko smanjiti s 1,4 milijarde danas na 730 miliona za 80 godina.

 

Supsaharska Afrika će u tom periodu utrostručiti broj na oko tri milijarde ljudi, a samo stanovništvo Nigerije porašće na 800 miliona do 2.100. godine, i biće drugo nakon Indije s 1,1 milijardom stanovnika.

foto: Profimedia

"Ta predviđanja pokazuju dobre vesti za okolinu, uz manje pritiska za proizvodnju hrane i manje emisije ugljen dioksida, kao i značajne ekonomske prilike za delove Supsaharske Afrike" kaže autor studije Kristofer Marej, direktor Instituta za zdravstvene procene i merenja (IHME) pri Univerzitetu Vašington za AFP.


Većina zemalja izvan Afrike imaće manje radne snage i obrnute populacijske piramide što ima duboko negativne posledice na ekonomiju".

 

Za visoko razvijene zemlje u toj kategoriji najbolje rešenje za održavanje nivoa stanovništva i ekonomskog rasta biće fleksibilna imigracijska politika i društvena podrška porodicama koje žele da imaju decu, kaže studija.

 

"Suočene s padom broja stanovnika postoji realna opasnost da neke zemlje razmotre ograničavanje pristupa zdravstvenim delatnostima koje se bave reprodukcijom što bi moglo da ima potencijalno pogubne posledice", upozorava Marej.


Psiholog Aleksandra Birta Ilić o anksioznosti u doba korone: Evo koje tehnike pomažu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...