5 najpopularnijih destinacija

Ukida se obavezno testiranje za ulazak u 5 turističkih zemalja: Evo šta će se desiti ako dobijete korona virus na moru

Postoje dve opcije ukoliko se razbolite na letovanju - hitno deportovanje u domovinu ili ostanak u karantinu u zemlji u kojoj se zateknete

Vesti
13:54h Autor:
Foto: Shutterstock

Od početka juna biće ukinuti testovi na korona virus za ulazak u države koje su važne turističke destinacije za naše građane. Za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje. Meriće se temperatura, poštovaće se socijalno distanciranje kako bi turizam, kao takav, zaživeo u punom obliku, rekao je Aleksandar Seničić, direktor JUTE (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

 

On je istakao da se još ne zna mnogo o korona virusu, ali da je bitno da se poštuju sve mere.

 

- Bitno je da vodimo računa, o smeštajnim objektima da li će se puniti do kraja. Švedski sto je ove godine kao takav nemoguć zbog okupljanja velikog broja ljudi. Doručak će biti služen standardno za stolovima, a ono što može da predstavlja problem jeste smanjen kapacitet hotela ili smanjen obim prevoznih sredstava - dodao je Seničić.


Seničić je objasnio i šta može da se desi ukoliko se razbolite i dobijete temperaturu na letovanju.

 

- Nije novost da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva neke vrste lečenja od nekih virusa. Ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standardna polisa osiguranja pokriva kompletnu negu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mesta - rekao je on.

Ako se ispostavi da ste pozitivni, ostaje još da se utvrdi da li ćete biti deportovani u karantin u svoju zemlju, ili ostajete na trenutnoj destinaciji.

 

- Postoji još procedura koje treba da se uspostave. Da li će turista biti vraćen u svoju zemlju u karantin ili će se to sprovoditi na destinaciji na kojoj se nalazi, mislim da je to verovatnije, da će biti u karantinu u zemlji u kojoj se nalazi - istakao je Seničić.

 

O ceni smeštaja u Grčkoj za ovu godinu Seničić je rekao da nema informacija da su aranžmani poskupeli.

 

- Ono što je prodato pre epidemije, time raspolažemo. Cene koje su bile u tom trenutku, u februaru i martu bile su kao i prošle godine. Veliki broj aranžmana je uplaćen kada su bili jeftiniji nego u samoj sezoni. Nisu više cene, a verovatnoća je da će doći do pada cena kada je reč o hotelskom i apartmanskom smeštaju - zaključio je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...