Važno

Test na korona virus koštaće 8.225 dinara: Evo ko će morati da se testira, a za koga je besplatno

Prva zvanična cena testiranja na korona virus biće 8.225 dinara, a uključuje uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Koliko će koštati testiranje na korona virus u Srbiji? Prvo se spominjala cifra od 6.000 dinara, zatim od 70 evra, odnosno 7.200 dinara, zavisno da li se naplaćuje uzorkovanje ili ne, pišu Novosti.

 

Međutim, prvi su zvanično sa kompletnom cenom testiranja izašli iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo (ZJZPA) koji je, kako stoji na njihovom zvaničnom sajtu, od danas počeo sa nuđenjem ove usluge građanima.


Kako kažu, na testiranje mogu doći svi državljani Srbije koji:


a) ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države;


b) svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije –državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju;


c) državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije;


d) grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu;


e) sva zainteresovana lica na lični zahtev.


Testiranje će se sprovoditi u prostorijama Zavoda, tačnije Centru za mikrobiologiju, a cena uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata je 8.225 dinara.


Kako stoji u daljem saopštenju, izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije (uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija) su:


a) maloletna lica državljani Republike Srbije;


b) studenti-građani Srbije;


c) studenti pripadnici srpske nacionalne manjine državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji.


Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju se testirati pri ulasku u Srbiju.


Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19 uz dokaz o uplati troškova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...