Jedan od najpopularnijih čokoladnih namaza, koji se u reklamama prikazuje kao zdrav, zapravo je jako kaloričan i prepun štetnog šećera - u 2 kašike namaza krije se čak 21 g šećera, odnosno 5 kockica šećera.
Među sastojcima tog popularnog čokoladnog namaza su i mleko u prahu, koje sadrži štetni oksidirani holesterol, palmino ulje, koje se smatra kancerogenim i čija proizvodnja ugrožava našu planetu, te štetni sojin lecitin.
A lešnici koji se dodaju u ovaj namaz često su zagađeni pesticidima. Zbog svega toga mi smo se odlučili da nezdrav čokoladni namaz zamenimo onim zdravijim – bez štetnih sastojaka i rafiniranog šećera.
Za pripremu ovog jednostavnog namaza trebaće vam domaći lešnici, kakao prah (birajte kvalitetniji), ekstrakt vanile i kokosovo ulje.
Organski lešnici i sirovi kakao, koji obiluju vlaknima i moćnim antioksidansima, čine ovaj namaz zaista zdravim izborom.
Savršena rođendanska torta: Čokolada, plazma i krem! (RECEPT)
Rafinirani šećer zamenili smo prirodnim zaslađivačem, poput meda (ili javorova sirupa), koji daje snažan podsticaj vašem imunitetu. Naravno, birajte domaći, kvalitetni med.
Iako ovaj domaći namaz nije toliko fino kremast kao originalni (više podsjeća na bademov maslac), vredi ga isprobati jer je riječ o zdravijoj opciji, u kojoj će moći uživati i vaši mališani.
Veganski namaz od lešnjaka možete bez griže savesti mazati na integralni hleb i palačinke, dodavati u mafine i druge poslastice…
Ili jednostavno pojedite kašičicu - dvije kada vas uhvati nezaustavljiva želja za slatkim (pritom ćete u organizam uneti samo prirodne šećere iz meda ili javorova sirupa).
Sastojci:
2 šoljica domaćih lešnika; 1/3 šoljice prirodnog zaslađivača (meda ili javorova sirupa); 1/4 šoljica kvalitetnog kakao praha; 1 kašika kokosovog ulja; 1 kašičica ekstrakta vanile; 1/8 kašičice himalajske soli.
Posne kuglice: 14 sitnih kolača kojima niko neće odoleti! (RECEPTI)
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Lim obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite lešnike. Pecite ih u rerni 12-15 minuta.
Potom prebacite tople lešnike u posudu s poklopcem pa protresite kako biste im uklonili koru (ili ih stavite u čistu krpu pa protrljajte kako bi se kora odvojila). Očišćene lešnike ubacite u multipraktik ili kvalitetni blender te, postupno dodajući otopljeno kokosovo ulje, miksajte oko 5 minuta - sve dok ne dobijete teksturu maslaca.
Izmiksanim lešnicima dodajte prirodni zaslađivač (med ili javorov sirup), kakao prah, ekstrakt vanile i so. Ponovno malo izmiksajte kako bi se sastojci lepo povezali i vaš čokoladni namaz je gotov!
Prebacite u teglu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja - iako sumnjamo da će vam toliko dugo trajati!
Čarobna posna torta: Neprevaziđen starinski slatkiš od keksa i jabuka! (RECEPT)