Idealna za praznike koji tek predstoje, Mocart je izuzetna i prilično luksuzna. Njeno ime kaže da je lepa kao i muzika onoga po kome se zove, a isto im je to da dotaknu dušu i srce svakog ko ih konzumira.
Ukus čuvenih Mocart kugli u istoimenoj torti, pa ko voli pistaći i marcipan – neka izvoli!
Sastojci:
Za biskvit kore: 4 jaja, razdvojena belanca i žumanca; 100 grama kristal šećera; 100 grama belog mekog brašna; 25 grama kukuruznog skroba; pola paketića praška za pecivo.
Za čokoladni krem: 4 dl pavlake za šlag; 200 grama mlečne čokolade; 150 grama tamne čokolade; 50 grama naseckanih pistaća.
Za glazuru i ukras: 200 grama marcipana zelena boja za kolače; 25 grama samlevenih pistaća paketić vanilin šećera.
Način pripreme: Čvrsto ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera pazeći da snegne bude suv. U sneg dodati jedno po jedno žumance mešajući posle svakog dodavanja.
Prosejati brašno s kukuruznim skrobom i praškom za pecivo. Dodati postepeno u jaja i umešati vodeći računa da se smesa ne slegne. Izliti smesu u pripremljen kalup obložen pek papirom i peći u rerni koja je prethodno zagrejana na 175 stepeni oko 30 minuta.
Sočna, a posna: Slavska torta koja menja pet vrsta sitnih kolača! (RECEPT)
Ohladiti oko 15 minuta u kalupu a zatim izvaditi biskvit ipotpuno ohladiti na sobnoj temperaturi. Krem se priprema tako što se zagreje 1 dl pavlake za šlag na umerenoj temperaturi, a zatim doda mlečna čokolada koju treba otopiti uz mešanje. Krem treba da bude gladak.
Ohladiti oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Sitno narendati tamnu čokoladu i podeliti je na dve polovine. U ohlađen krem od mlečne čokolade dodati i umešati pistaće i polovinu narendane tamne čokolade.
Ulupati čvrst šlag od preostalih 2,5 dl pavlake pa ga lagano uz mešanje dodati u čokoladni krem. Hladiti u frižideru oko 1 sat.
Pečeni biskvit podeliti na tri kore. Postaviti prvu koru na veliki tanjir za torte. Premazati je sa 1/3 pripremljenog krema. Prekriti drugom korom koju treba premazati sa 1/3 krema i prekriti trećom korom.
Preostalim kremom premazati celu tortu. Hladiti u frižideru najmanje dva sata.
Za glazuru je potrebno gnječiti marcipan oko 15-20 minuta i dodati mu zelenu boju. Postaviti pripremljenu marcipanmasu između dve masne hartije i tanko je raspljeskati.
Iz ovako pripremljenog marcipana izrezati krug veličine kalupa za torte a zatim ga podeliti na 16 trouglova poput pice. Trouglove od marcipana spiralno zabosti u ohlađen kolač ostavljajući između njih uske proreze. Tortu sa strane ulepšati ostatkom narendane tamne čokolade ostavljajući 1 kašiku za posipanje po vrhu.
Ulupati pavlaku za šlag s vanilin šećerom i napuniti poslastičarski špric pa ulepšati tortu. Po vrhu je posuti preostalom narendanom čokoladom.
Kraljevska torta: Poslastica zbog koje se ostavljaju svi poslovi! (RECEPT)