Iako su glumica i njeno društvo poručili samo šampanjac, Žak je pripremio palačinke zlatne boje sa čudesnim prelivom i poslužio ih kao „Crêpes Suzette“. Kao nagradu, od glumice je dobio poljubac.
Za palačinke
- 100 grama brašna
- 2 jaja
- 200 mililitara mleka
- rendana kora jedne pomorandže
- 30 grama šećera u prahu
- 50 grama putera
Za sos
- 150 mililitara soka od ceđene pomorandže
- rendana kora jedne pomorandže
- sok od jednog limuna
- iseckana pomorandža
- 30 grama šećera
- 30 mililitara likera od pomorandže
- 30 mililitara brendija ili konjaka
- 50 grama putera
Način pripreme: Sipajte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. Umutite jaja, dodajte mleko i vodu i sipajte u udubljenje u brašnu. Uz pomoć viljuške dobro promešajte da dobijete homogenu masu. Dodajte koru narandže i šećer i dobro promešajte.
Dodajte 30 grama otopljenog putera. U tiganju ispecite palačinke na preostalom puteru, a zatim ih slažite jednu preko druge tako da između njih bude papir za pečenje. Pomešajte sve sastojke za sos, osim putera i alkohola. Dodajte polovinu količine alkohola. U velikom tiganju zagrejte puter, a zatim dodajte smesu za sos.
U tiganj sa sosom stavite palačinku tako da je sos prekrije, a zatim je savijajte na četvrtine. Učinite tako i sa ostalim palačinkama. Kada su sve palačinke u tiganju i dobro natopljene sosom, vreme je za flambiranje.
U poseban mali tiganj sipajte alkohol i zagrejte ga blago na umerenoj temperaturi. Zapalite alkohol dugačkom šibicom i postepeno prelijte preko palačinki. Protresite tiganj dok se plamen ne ugasi. Palačinke servirajte sa sladoledom od vanile ili šlagom.
Prijatno!
Svetski poznata verzija palačinki, tzv. palačinke Sizet, nastala je krajem 19. veka u Parizu, kada je mladi kuvarski pomoćnik Žak dobio priliku da ugosti mladu glumicu Suzan Rajhenberg, poznatu kao Sizet.