Probajte

Najukusniji hleb na svetu dolazi iz Indije: Ovako se pravi čuveni naan! (RECEPT)

Ovakav tip hleba prisutan je u gotovo svim bliskoistočnim kuhinjama koju nije teško napraviti...

Recepti
Autor: ,
Najukusniji hleb na svetu dolazi iz Indije: Ovako se pravi čuveni naan! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

"Naan" je indijski "pljosnati" hleb s kvascem koji se peče u jako ugrejanoj "tandoor" peći.

Pečeni "naan" obično se premazuje rastopljenim maslacem ili maslom (ghee) pa se poslužuje uz sve moguće oblike indijskih soseva zvanih "curry."

Nije ga teško napraviti, a i ne trebaju vam za njega nikakvi egzotični sastojci.

Treba vam brašno, voda i kvasac. U originalu "naan" se mesi s dodatkom jogurta. Ali, s obzirom na to da nemamo "tandoor" peć, možemo koristiti tiganj. Na ovaj način ga je toliko jednostavno napraviti da smo sigurni da ćete ga stalno mesiti.

Sastojci: 500g belog brašna, 1 kesica instant kvasca, 2 kašičice meda, 6 kašičica jogurta, 2 kašičice rastopljenog maslaca, 1 kašičica soli, 250 ml mlake vode, susam za posipanje, otopljeni maslac za premazivanje

Uputstvo: U činiji pomešajte brašno i instant kvasac pa u sredini napravite udubljenje i u nju dodajte redom: med, jogurt, maslac i so. Viljuškom lagano sve mešajte dodajući mlaku vodu. Kada više ne možete da mešate viljuškom počnite da mesite testo rukama.

Prebacite ga na radnu ploču i dobro, dobro ga umesite. Radite to barem 10 minuta kako bi se gluten dobro razvio.

Umešano testo premažite s malo maslaca ili ulja, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Kad se testo udvostruči ponovo ga vratite na radnu ploču. Udarite ga šakom kako biste izduvali vazduh iz njega i malo ga premesite.

Podelite testo na osam (ili dvanaest) delova i svaki varjačom rastanjite u ovalni oblik debljine oko centimetra. Veliki tiganj zagrejte da bude jako, jako vruć, zatim malo smanjite vatru.

Na ugrejanom tiganju pecite pripremljene hlebove. Svaki pecite po 3-4 minute s jedne strane. Okrenite ga i pecite još nekoliko minuta i s druge. Nemojte peći više od dva "naana" odjednom. Kad su hlebčići gotovi odmah ih premažite otopljenim maslacem i posipajte susamom.

Do posluživanja ih držite u lagano zagrejanoj rerni kako se ne bi hladili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs