Sastojci za koru: 6 jaja (belanca), 375g prah šećera, 2 1/2 kašičice brašna, 2 limuna, 300 ml slatke pavlake, 50 g listova badema
Uputstvo za pravljenje kore od belanaca: Zagrejte rernu na 160 stepeni. Mikserom umutite belanca sa šećerom. Dodajte u belanca brašno i koru od limuna i sok od oba. Fil prospite na papir za pečenje i špahtlom za kolače pa oblikujte kao što je pokazano na videu. Stavite belanca u zagrejanu rernu i pustite da se lagano suše. Zavisno od rerne, kore će biti gotove za oko 20-taj minuta, odnosno kada se osuše, a zadrže belu boju, a budu tvrda i krckava.
Ulupajte slatku pavlaku i ostavite je za sada po strani.
Uputstvo za pravljenje fila od limuna: Pola sata pre nego što ćete praviti fil izrendajte limunovu koricu i pomešajte je sa šećerom. Iscedite sok od limuna. Maslac isecite na kockice.
Fil od limuna: 250 g šećera, rendana korica od 3 veća limuna, 2 jaja, 3 žumanca, 150 ml soka od limuna, 80 g maslaca ili margarina
Jaja i žumanca ulupajte, dodajte šećer pomešan s limunovom koricom, umešajte, pa dodajte limunov sok i sve promešajte da se dobro sjedini.
Ulijte u posudu i na laganoj vatri kuvajte dok ne počne da se zgušnjava konstantno mešajući drvenom kutlačom, pogotovo uz ivice posude.
Kada se fil zgusne dodajte kockice maslaca i mešajte dok se sasvim ne otopi.
Fil ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Pogledajte na videu način na koji se torta filuje i ukrašava...
Prijatno!