Uživaćete u svakom zalogaju

Zalivena pita: Starinski ukus, samo za prave gurmane! (RECEPT)

Danas spremamo izuzetno ukusnu pitu od mesa zalivenu jogurtom ili kiselim mlekom, za prave gurmane

Recepti
13:53h Autor:
Zalivena pita: Starinski ukus, samo za prave gurmane! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebno je:

500 g tankih kora (najbolje domaćih) 300 g mesa (mešanog) 3 glavice luka 2 dl mineralne vode 2 dl jogurta 1 dl ulja 4 jajeta so, biber

Priprema Sitno iseckati crni luk i pržiti ga na ulju. Dodati mleveno meso i dobro upržiti. Začiniti solju i biberom. Kore podeliti na 3 dela, a fil na 2 dela. Naizmenično složiti u podmazan veći pleh. Oštrim nožem iseći na manje kocke ili parčiće. Pomešati mineralnu vodu, jogurt i ulje. Ovom mešavinom zaliti pitu. Pažljivo pomalo podizati parčiće da mešavina svuda prodre. Ostaviti malo da se mešavina upije.

Mikserom umutiti jaja, pa zaliti pitu. Ponovo kašičicom zadizati slojeve. Možete čak i malo protresti pleh. Pitu peći prvih 10 minuta na 250 stepeni, a zatim pokriti folijom i peći još 20-25 minuta na 200 stepeni. Ne mora se pokrivati kada se izvadi iz rerne jer će svakako biti mekana (sa strane i odozdo će biti divno hrskava). Ko ne voli meso može je napraviti sa pečurkama. Potrebno je 400-500 g pečuraka, jer imaju dosta tečnosti, tako da prženje traje duže.

Neka vas ne buni to što ide tako malo mesa. To je sasvim dovoljno da pita bude ukusna, a da ne bude teška. Naravno, možete i povećati količinu mesa do 500 g ako volite da bude zasitna. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs