Isprobajte, ako već niste

6 recepata sa kiselim kupusom: Fenomenalna jela u kojima će svi uživati!

Sezona je kada hodnici zgrada širom gradova Srbije mirišu na kiseli kupus, a burencima sa potopljenim kupusom na selu polako se vidi dno. Kiselimo ga najčešće zbog sarme i salate, a evo još fenomenalnih načina da iskoristite sav njegov "potencijal" i napravite ručak "prste da poližeš"

Recepti 15.01.2018. - 15:42h Autor: opanak.net
Foto: Shutterstock

Srpski podvarak

 

Potrebno vam je: 2 kg kiselog kupusa, 2 dl ulja, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šoljica pirinča, 2 lista lorbera, 6 zrna bibera, aleva paprika, mleveni biber, so.

 

Priprema:

Kupus sitno iseckati i oprati da se malo odsoli. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati iseckan kupus, lorberov list, biber u zrnu, sitno iseckan beli luk. Naliti malo vode, poklopiti šerpu i dinstati. U toku dinstanja više puta dodavati po malo tople vode. Kad kupus bude mekan, staviti malo aleve paprike, mlevenog bibera, malu šoljicu opranog pirinča. Po potrebi posoliti, promešati i u rerni zapeći da kupus dobije tamno mrku boju i postane potpuno suv.

foto: Profimedia

Kikiriki kupus

 

Potrebno vam je: 2 veća crvena luka, 2 veće šargarepe, 2 šolje kiselog kupusa (nasecknog), 200 grama brokolija, kikiriki, mlevena ljuta papričica i ulje.

 

Priprema:

Iseckajte povrće (šargarepe, brokoli i luk). Luk dinstajte na ulju dok ne porumeni dobro, pa ubacite kiseli kupus i malo vode, ubacite i šargarepu i brokoli, pa dinstajte dok voda ne ispari i povrće ne omekša. Dodajte bibera (i soli ako je potrebno, ako kupus nije dovoljno slan). Možete ubaciti i zrna krupnijeg kuvanog pasulja. Sklonite sa vatre, pospite kikirikijem, služite uz pirinač ili pire krompir.

 

Stara pita kupusara

 

Potrebno vam je: 1 glavica kiselog kupusa srednje veličine
500 grama kora za pitu
3 glavice crnog luka
3 jajeta
1 čaša kisele vode
1 kašičica mlevenog bibera
2 lista lovora
ulje

 

Priprema fila:

Luk izdinstati sa uljem i malo vode, pa mu dodati sitno iseckan kiseli kupus i lovorov list. Nastaviti sa dinstanjem, uz dolivanje po malo vode, dok kupus ne omekša.

Prohlađenom kupusu dodati biber, jedno jaje i kiselu vodu. Sve izmešati.

 

Premaz za kore:

U šolji 250 grama razmutiti kašikom jedno jaje, dodati "dva prsta" ulja i do vrha dopuniti vodom. Malkice posoliti i promešati.

 

Slaganje pite:

 

Šerpu prečnika 28 centimetara podmazati i poprašiti brašnom. Slažu se po dve kore, pa tako rasporediti fil.

Prva se poprska jednom kašikom premaza i njom razmaže po kori. Preko se stavi druga kora, na nju rasporedi kupus, pa se urola, savije u puž i ređa u šerpu puž do puža.

Ostatak premaza za kore sipati na poređanu pitu. Premazati sve jednim razmućenim jajetom i pustiti 15 minuta da odstoji kako bi kore upile sokove.

Peći 10 minuta na 220 stepeni, pa smanjiti na 200 stepeni i peći još 40 minuta. Pečenu pitu poprskati vodom, pokriti pamučnom krpom i pustiti je malo da odmori.

 

Posluživanje:

Pitu ne seći, već otkidati puževe i jesti prstima.

foto: Shutterstock

Krompiri punjeni kiselim kupusom

 

Potrebno vam je:

6 većih krompira
300 grama kiselog kupusa
100 grama slanine
1 manji praziluk
so, biber, slatka mlevena paprika

 

Za preliv:

2 pune kašike kačkavalja (narendanog)
2 pune kašike kisele pavlake
2-3 kašike mleka
kim

 

Priprema:

Krompir u ljusci dobro oprati, prepoloviti i staviti u veću šerpu da se kuva. Ne sme da se raskuva, već samo malo da omekša, kako bi se mogao izdubiti.

Kada se prohladi, pažljivo malom kašičicom izdubiti svaku polovinu i poređati u podmazanu vatrostalnu posudu.

 

Dok se krompir kuva, na masnoći izdinstati sitno iseckan praziluk, dodati slaninu i sitno iseckani kiseli kupus.

 

Posoliti veoma malo, posebno ako je kiseli kupus slan, dodati biber i kašiku mlevene slatke paprike. Još malo prodinstati, pa skloniti sa vatre.

Krompir napuniti kupusom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče, 20-30 minuta na 200 stepeni. Pred kraj pečenja, na svaki krompir staviti po kašiku preliva i posuti kimom.

 

Za preliv izmešati kiselu pavlaku, narendani sir i malo mleka. Vratiti u rernu da se zapeče do kraja.

foto: Shutterstock

Flekice, nasuvo, sa kiselim kupusom

 

Potrebno vam je: 800 grama brašna
1 glavica kiselog kupusa
1/2 šoljice ulja
malo soli
malo bibera

 

Priprema:

Kupus iseći na rezance dodati ulje i pržiti na tihoj vatri. Ne dolivati vode.

U brašno dodati so i vodu, pa umesiti tvrđe testo, kao za domaće rezance. Razviti što tanje pa iseći flekice (može na mašinu ako imate).

Skuvati flekice u vodi, pa izmešati sa prženim kupusom. Dodati malo mlevenog bibera.

foto: Shutterstock

Kremasta salata sa kiselim kupusom

 

Potrebno vam je: četvrt šolje kisele pavlake, pola šolje kremastog sira, jedna i po šolja oceđenog naseckanog kiselog kupusa (oprati ga u vodi pre mešanja sa drugim sastojcima), 1 šargarepa narendana, četvrtina šolje naseckanog svežeg peršuna, so i biber.

 

Ako želite da obogatite ovu salatu možete dodati račiće ili škampe iz konzerve. Pomešajte prvo dobro krem sir i pavlaku, pa dodajte ostale sastojke i začine. Služite sa perecama ili tostom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs