Neka pravila zdrave ishrane pozanta su svima i toliko se ponavljaju da je prosto nemoguće da ne znate da previše šećera i masnoća nepovoljno utiče na zdravlje i liniju.
Ali, kako izgledaju pravila ishrane koja su potvrđena naučnim istraživanjima? Rodni Bilton, profesor biohemije sa univerizeta u Liverpulu, proveo je 15 godina istražujući koje namirnice treba jesti i kako, da biste bili zdravi i vitki.
Ono što je Bilton otkrio, možda će vas iznenaditi i naterati da promenite neke navike u ishrani!
Jedite nezrele banane
Zelene banane, kao i cela zrna žitarica, povrće i biljna vlakna, sadrže otporni skrob. To je najbolji oblik vlakana, koja se sporije apsorbuju i daju više energije. Iako spada u ugljene hidrate, ova vrsta skroba ne podiže nivo šećera u krvi i ne predstavlja rizičnu hranu za dijabetičare. Takođe, skrob iz zelenih banana aktivira lučenje hormona glukagona, koji podstiče organizam da brže sagoreva masti.
Banane sa tamnim mrljama na kori pomažu u borbi protiv raka! Više pročitajte OVDE.
Ne pravite pire od krompira
Ako unos šećera držite na minimumu, veća je verovatnoća da postignete i održavate vitku liniju. Način na koji pripremamo hranu utiče na to koliko ćemo šećera konzumirati. Na primer, unećemo u organizam čak 25 procenata više šećera iz krompira ako ga skuvamo i napravimo pire. Krompir i drugi ugljeni hidrati sadrže dosta skroba. Kada se skrob kuva i pravi pire, više skrob se pretvara u šećer, u poređenju sa drugim načinima pripreme krompira.
To nije slučaj samo sa krompirom. Na primer, više ćete šećera iz jabuke uneti u organizam ako je skuvate i napravite od nje kašu ili sok, nego ako je jedete u svežem obliku.
Pijte vodu i smanjite bolove u kičmi
Prema istraživanjima, čak 75 procenata ljudi unosi manje tečnosti u organizam nego što je dnevna preporučena doza. To ne utiče samo na liniju, već i na bolove. Naime, naučna istraživanja otkrivaju da 8 do 10 čaša vode dnevno može smanjiti bolove u kičmi i zglobovima kod 80 procenata ljudi. To je zbog toga što u slučajevima dehidratacije tečnost u zglobovima postaje gušća i formiraju se kristali urične kiseline, koji se inače uglavnom izbacuju putem mokraće. Tako mogu nastati bolovi u zglobovima.
Zašto je pre doručka poželjno piti vodu, saznajte OVDE.
Pored dobrog uticaja na zdravlje, voda može ubrzati metabolizam i uticati pozitivno na vašu liniju. Istraživanje koje je objavljeno 1999. godine u stručnom časopisu "International Journal of Cancer", pokazalo je da konzumiranje pet čaša vode dnevno može smanjiti rizik od raka debelog creva za 92 procenta.
Dobra hidratacija povećava protok krvi kroz jetru, čime se potencijalno kancerogene materije brže izbacuju iz organizma.
Voćni šejkovi kriju opasnost
Naš organizam ima ograničn kapacitet da prihvati visok nivo fruktoze - šećera koji je prisutan u šejkovima i smutijima, ali i u drugim zaslađivačima koji se koriste za pripremu poslastica. Visok nivo fruktoze utiče naproizvodnju insulina, pa preteran unos može da izazove gojaznost i dijabetes tipa 2.
Pažljivo sa tofu sirom
Kod osoba koje unos proteina iz mesa potpuno zamene tofu sirom, može da se javi nedostatak minerala. Ova namirnica se pravi od zrna soje, koja sadrže supstancu koja se naziva fitična kiselina. Ona može blokirati apsorpciju važnih minerala, kao što su kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe i cink. U Japanu se zbog toga uz ovu hranu jedu i namirnice poput misoa i natoa, koji se fermentišu bakterijom Basillus subtilis, jer ova bakterija smanjuje nivo fitične kiseline.
Jedite kao ljudi iz plemena Masai
Već duže vreme vlada mišljenje da previše masna hrana izaziva gojaznost. Kao posledica toga, ljudi sve više jedu prerađenu hranu, ugljene hidrate. Međutim, ishrana nekih naroda obiluje mastima, a oni su opet zdravi. Članovi plemena u Istočnoj Africi, poput Masaija, dnevno unesu i do 400 grama životinjske masti, dok se u Britaniji preporučuje 60 grama masti dnevno. Masai plemena imaju nizak nivo holesterola i ne pate od srčanih oboljenja.
Pripremite prirodni napitak koji snižava nivo holesterola i triglicerida! Recept pronađite OVDE.