SEZONA KAJSIJA I BRESKVI

UKUSNE POSLASTICE OD KAJSIJE I BRESKVE: 3 recepta koja morate da zapišete

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa ovim voćem u glavnoj ulozi.

Recepti
Autor:
UKUSNE POSLASTICE OD KAJSIJE I BRESKVE: 3 recepta koja morate da zapišete
Foto: Shutterstock

Ne samo da su i kajsije i breskve odlične namirnice pune vitamina i minerala, već su i toliko ukusne da će i najobičniji biskvit pretvoriti u pravi mali gastro ugođaj za sva čula.

Kako znamo da ste vrlo nestrpljivi, nećemo dužiti previše, več odmah prelazimo na tri sezonska voćna delikatesa kojima ćete oduševiti svoje ukućane i drage goste.

Tart sa breskvama

Potrebno je:

- 4 žumanceta

- 100 g šećera

- 2 kesice vanilin šećera

- 100 g brašna

- 1/2 kesice praška za pecivo

- 7 belanaca

- 70 g maslaca

- 250 g breskvi

- šećer u prahu

Priprema:

Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutite, pa pomešajte sa brašnom pomešanim sa praškom za pecivo. Na kraju lagano sastavite sa dobro umućenim belancima i rastopljenim maslacem. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut kalup za tart, zatim rasporedite oljuštene polutke breskvi i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pečeni tart pospite šećerom u prahu i poslužite.

Štrudla sa kajsijama

Potrebno je:

- 1/2 kg brašna

- 250 ml mleka

- 100 ml ulja

- 1 jaje

- 25 g kvasca

- malo soli

- 2 kašike šećera

- 1/2 kg kajsija

- 100 g šećera

Priprema:

U mlako mleko razmutite kvasac i dodajte mu šećer, pa ostavite da nadođe oko 15 minuta. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaje, ulje, šećer i so, pa zamesite glatko testo. Sjedinjeno testo mesite još malo na pobrašnjenoj podlozi. Testo podelite na dve jufke, prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste. Kajsije iseckajte i dodajte šećer. Jufke istanjite što više možete, pa po celoj površini testa stavite kajsije. Urolajte i ređajte u podmazan pleh. Rolate premažite uljem i pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu prekrijte i ostavite da se malo ohladi, pa isecite, pospite prah šećerom i poslužite.

Pečene breskve sa sladoledom od vanile

Potrebno je:

- 8 breskvi

- 4 kašike meda

- 50 g badema

- 2 g estragona

- 250 g sladoleda od vanile

Priprema:

Breskve operite, osušite i prepolovite, pa svakoj odstranite košticu. Složite breskve u tepsiju tako da im je sredina okrenuta ka gore, poprskajte ih medom, pospite usitnjenim proprženim bademom i sitno iseckanim svežim estragonom. Stavite u rernu da se peku 20 minuta na 180 stepeni. Breskve tople servirajte na tanjir, na svaku stavite po kuglu sladoleda od vanile i poslužite.

PRIJATNO!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs