savršeno testo

PUTER KIFLICE, NAJMEKŠE IKADA: Uz OVAJ trik biće vam sveže i sutradan! (RECEPT, VIDEO)


Puter kiflice punjene sirom su odlične za doručak ili večeru.

Recepti
Autor:
PUTER KIFLICE, NAJMEKŠE IKADA: Uz OVAJ trik biće vam sveže i sutradan! (RECEPT, VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/ CooKing

Kiflice su svima omiljene bilo da su punjene sirom, džemom, kremom. Neiskusne domaćice misle da su komplikovane za pripremu i čim čuju mesi se testo, odustaju. Ali, poprilično je lako da se naprave, a garantovano će vam super ispasti ako ispratite neke korake.

Obavezno ih premažite jajetom u koji ste dodali pavlaku, jer će ih to omekšati, a kako bi ostale meke i sveže i sutradan, pečene kiflice poprskajte vodom.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 1 kasicica šećera
  • 250 ml tople vode
  • 50 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • kisela pavlaka
  • so

Još:

  • oko 150-200 g krem sira
  • susam

Priprema:

  • Razmutite kvasac sa toplom vodom, šećerom i kašičicom brašna.
  • Ostavite kvasac da se aktivira nekih 10-ak minuta.
  • Dodajte polovinu prosejanog brašna, ulje, so, ostatak vode, jaje, maslac (sobne temperatutre) i kiselu pavlaku.
  • Dobro izmešajte varjačom/kašikom.
  • Nakon toga postepeno dodajte ostatak brašna.
  • Umesite glatko, mekano testo.
  • Oblikujte loptu i stavite u činiju, pa premažite uljem.
  • Ostavite testo pokriveno, u toploj prostoriji, oko 60 minuta.
  • Podelite na dva jednaka dela i oblikujte lopte.
  • Jednu polovinu vratite u činiju i ostavite je pokrivenu.
  • Drugu polovinu stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite krug. Isecite na 16 trouglova.
  • Na svaki kraj stavite kašicicu krem sira (ili nekog drugog fila, dzema) i urolajte kiflice.
  • Isto ponovite i sa drugom polovinom testa.
  • Kiflice poređajte na tepsiju na koju ste stavili pek papir za pečenje.
  • Pokrijte ih i ostavite 10 minuta.
  • Pavlaku i jaje umutite, pa premažite kiflice i pospite susamom.
  • Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190-200°C, dok ne porumene sa donje i gornje strane (oko 20 minuta).
  • Pečene kiflice poprskajte vodom i ostavite da se ohlade.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs