Piletina "Fricassée" je čuveno francusko jelo, nešto kao naš paprikaš. Meso je sočno, a kožica hrskava, a sprema se u predivnom sosu sa pečurkama. Svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo, a posebno će vam se svideti to što za pripremu ne treba puno vremena. Kako bi jelo bilo još ukusnije koristite domaći bujon (već smo napomenuli da je dobro da ga uvek imate u zamrzivaču, jer skoro svakom jelu drastično poboljšava ukus).
Poslužite sa salatom, a možete i sa pire krompirom ili pirinčem.
Sastojci:
4 bataka (otprilike 150 g svaki) 4 karabataka, sa kožom i kostima (otprilike 250 g svaki) 1 kašičica soli 1/2 kašičice crnog bibera 60 g neslanog putera
Još:
300 g pečuraka 2 srednja crna luka 2 čena belog luka 1 lovorov list 3 grančice timijana (ili 1/2 kašičice sušenog timijana) 3 kašike brašna 1/2 šolje belog vina, poželjno šardone 3 šolje pilećeg bujona 1/4 kašičice soli 1/4 kašičice crnog bibera 2 kašike peršuna, seckanog 2/3 šolje pavlake za kuvanje
Priprema:
- Meso posolite i pobiberite, pa propržite na istopljenom puteru dok ne dobiju hrskavu koricu i zlatnu boju.
- Izvadite meso, pa u isti tiganj dodajte luk isečen na rebarca i seckane pečurke.
- Stavite lovorov list i grančice timijana ili sušeni.
- Propržite, pa dodajte mleveni beli luk.
- Dodajte brašno, pa promešajte i sipajte vino i bujon.
- Lepo sjedinite varjačom.
- Posolite i pobiberite.
- Vratite meso, poklopite i kuvajte još 10-ak minuta.
- Sklonite poklopac i kuvajte još 20 minuta.
- Izvadite meso, sipajte pavlaku za kuvanje, lepo promešajte, pa vratite meso. Pospite seckanim peršunom.