DELIKATES

TRADICIONALNI DELIKATES, KOJI ĆETE IZNOVA SPREMATI: Ovako se pravi originalna grčka musaka - JELO IZ SNOVA!(RECEPT)

Najčešće jelo koje ljudi vole da probaju dok su na letovanju u Grčkoj, je tradicionalna grčka musaka.

Recepti
20:54h Autor:
TRADICIONALNI DELIKATES, KOJI ĆETE IZNOVA SPREMATI: Ovako se pravi originalna grčka musaka - JELO IZ SNOVA!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Zato smo se potrudili da vam nađemo originalni recept sa sastojcima i na način baš kako ovo ukusno jelo prave Grci. Netačna je tvrdnja da prava grčka musaka ne sadrži krompir, naprotiv.

Sastojci za musaku:

• 500 gr. mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso) • 4 kašike maslinovog ulja • 4 srednja patlidžana • 4 srednje tikvice • 4 srednja krompira • 1 crni luk sitno iseckan • 2 usitnjena čena belog luka • čaša crvenog vina • 1 kašičica cimeta • 1/2 kašičice soli • bibera po ukusu • 1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza • 1 kašičica paradajz pirea • 1/2 kašičice šećera • 1 peršun sitno iseckan • 2-3 kašičice izrendanog halumi sira

Sastojci za bešamel sos:

• 4 šolje mleka • 2 kašike putera • 4 kašike brašna • 1/2 šolje izrendanog halumi sira • 1 umućeno jaje • malo cimeta • so, biber

Priprema:

Korak 1

Zagrejte rernu na 180°C. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 15-20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u rernu.

Korak 2

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun.

Korak 3

Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi sipajte je u vatrostalnu posudu. Poređajte pre toga krompir na dno vatrostalne posude. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu treba da bude patlidžan.

Korak 4

Napravite bešamel. U malu posudu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte 1-2 puta i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje. Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa vatre i prelijte preko patlidžana.

Korak 5

Pospite površinu izrendanim halumi sirom i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.

Predlog za salatu je definitivno tzatziki salata, a ako se pitate čime se zasladiti nakon ovako ukusnog grčkog jela, predlažemo vam da kao dezert napravite lukumades - tradicionalne grčke krofne ili savršenu grčku portokalopitu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs