Potaž od krompira

Krompir – 500 gr; crni luk – 500gr; biber; ulje; začin od povrća; kisela pavlaka – 1 čaša

Čorbica uz pomoć blendera. Oko pola kilograma seckanog luka se isprži na ulju do rumene boje, pa nalije vodom u koju se ubaci isto toliko krompira iseckanog na kockice. Začini se onim začinom što se nekada zvao samo „vegeta“ a danas ima razne nazive. Dakle, kad krompir smekša blenderom se sve pretvori u kašu, još razredi vodom kol’ko treba, pa pobiberi i kuva na laganoj vatri desetak minuta.

Jede se ili tako kako je, ili začinjeno pavlakom.

Obična krompir čorba

Krompir – 500 gr; praziluk – 250 gr; biber; so; ulje; aleva paprika

Svaka krompir – čorba je em jeftina, em ukusna.

Pola kila oljuštenog krompira se isecka na kockice. Samo beli deo od dva struka praziluka se očisti i isecka na kolutiće. Sve ovo zajedno se skuva u litri i po posoljene vode, u ključ ubaci kašičica slatke aleve paprike, zabiberi po ukusu i pusti na tihoj vatri da se krčka petnaestak minuta.

Salata od krompira

Krompir – 500gr; ceveni luk – 300gr; sirće; ulje; so; biber

Standardna salata bez koje, u još postojećim krčmama koje drže do sebe, ne može da se zamisli dnevni meni.

Dakle, krompir se obari sve s ljuskom, pa dok je još topao, a ne i vreo, oljušti i iseče na ploške. Onamo se dve velike glavice crvenog luka iseckaju na rebarca, sve izmeša pa posoli, pobiberi, zakiseli i naulji. Da bi se ukusi sjedinili kako valja, da zejtin ne bi klizio s krompira, sve valja da se meša dok je još toplo. Posle salatu samo valja ohladiti.

Da nije bilo Dositeja Obradovića, ne bi bilo ni krompira!