Najbolje od najboljeg

3 RECEPTA ZA 3 RAZLIČITA KOLAČA OD JABUKA: Ugodite sebi, napravite ukusan slatkiš!

Jabuke i cimet su nerazdvojna kombinacija koja čini da naša čula uživaju maksimalno

Recepti
11:21h Autor:
3 RECEPTA ZA 3 RAZLIČITA KOLAČA OD JABUKA: Ugodite sebi, napravite ukusan slatkiš!
Foto: Shutterstock

Donosimo vam 3 recepta pomoću kojih možete da iskoristite pristigle jabuke:

Kolač od jabuka bez pečenja

Potrebno je: 1 kg jabuka; 1 pakovanje četvrtastog keksa, koji će poslužiti kao kora; Voda; 2 kesice pudinga od vanile; 2 kesice šlaga; 350 g šećera; cimet.

Priprema: Najpre oljuštite i izrendajte jabuke. 300ml vode stavite na šporet da proključa i ubacite rendane jabuke. Neka se kuvaju oko pet minuta, nakon čega ćete dodati šećer. Kada dodate šećer, u posebnih 50ml vode razmutite puding, a zatim dodajte u drugu šerpu sa vodom i jabukama. Neka se kuva oko tri minuta uz konstanto mešanje, a na kraju dodajte malo cimeta i skolnite sa vatre.

Pripremite pleh za kolač i poređajte četvrtasti keks, kako biste formirali koru. Preko keksa stavite deo fila, potom opet red keksa i sve tako dok ne istrošite fil. Bitno je da nanesete fil dok je još vruć, jer će se stvrdnuti kad se ohladi. Vruć fil će i omekšati keks. Ukrasite kolač po želji: možete staviti šlag, a možete i mlevene orahe.

Lenaj pita

Potrebno je: 4 oljuštene i izrendane jabuke; Čaša jogurta; 2 jaja; 100 g šećera; Pola čaše ulja ( iste one sa kojom merite jogurt ); Prašak za pecivo; 2 čaše brašna ( takođe iste one sa kojom merite jogurt );

Priprema: Odvojite belance od jaja, umutite sa šećerom, pa dodajte žumanca, jogut i ulje. Na kraju dodajte i brašno i prašak za pecivo. Sve dobro umutite mikserom, na najmanjoj brzini. Pripremite pleh u kojem ćete da pečete kolač i nauljite ga, a rernu zagrejte na 200°C. Smesu sipajte u pleh, a po vrhu dodajte narendane jabuke. Pecite u rerni oko 45 min.

Ako želite, kolač možete izvaditi posle pola sata, pospite kristal šećer po vrhu, a potom vratite u rernu da se zapeče još nekih petnaest minuta.

Snežne jabuke

Potrebno je: 6 srednjih jabuka; 24 keksa petit beurre; za krem -750 ml mleka; 2 manja jaja; 200 gr šećera; 1 vanilin šećer; 75 gr brašna; 75 gr maslaca ili margarina; za fil - 50 gr oraha; 50 gr suvog grožđa; 1 kašika džema od kajsije; 1/2 kašičice cimeta; za posipanje - kokos

Priprema: Uzeti 6 srednjih jabuka. Prvo ih iseći na polutke, izdubiti sredinu, a posle ih oljuštiti, jer kad su oljuštene, a dubi se sredina, mogu da puknu.

Staviti ih i šerpu, naliti vodom, posuti preko malo šećera ( stavila sam 2 kašike ) i kuvati dok ne omeknu 10 do 15 minuta. Voditi računa da se ne prekuvaju ( kako je koja omekšala tako sam je i vadila iz šerpe). Kad se skuvaju, izvaditi ih da se prohlade kako bi se mogle puniti.

Na dno posude poređati keks. Svaka jabuka imaće svoja dva keksića. Skuvati krem. Umutiti belanca u sneg pa dodati žumanca, šećer, vanilin šećer ili kašičicu arome, brašno i razrediti mlekom od tih 750 gr. Ostatak mleka staviti da provri, skloniti sa vatre dodati umućena jaja , vratiti i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodati još 75 gr maslaca.

U posudu poređajte jedan red keksa i dobro premažite kremom jer ima dovoljno za sve. Drugi red keksa se stavlja zajedno sa jabukom.

Umešati seckane orahe, suvo grožđe (prethodno potopljeno malo u vodi ili rumu da omekša) cimet i kašiku džema. Time puniti skuvane jabuke. Preko napunjene jabuke staviti keks, okrenuti naopako i ređati preko krema. Kada se to sve lepo napuni i poređa, prelije se kremom. Malo pomerajte keksiće da uđe krem u sve šupljine. Posuti kokosom i ostaviti u frižider da se ohladi i smekša keks.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs