Morate da probate

ORIGINALNE PEKARSKE KIFLE: Nezamenljiv recept, neverovatno mekano testo!

Nema šanse da se nekome ne dopadnu!

Recepti
Autor:
Foto: Printscreen/YouTube/Domaćirecepti.net

Sastojci: 1 kg mekog brašna, 600 ml vode, oko 100 ml ulja, 2 kašike šećera, 15 g suvog kvasca, 2 kašike soli.


Salc – slani preliv: 6 kašika brašna, 2 kašičice soli, 200 ml vode.

Priprema: U toploj vodi razmutiti šećer i kvasac. Ostaviti desetak minuta. U posudu za mešenje staviti 1 kg brašna, pa dodati so i promešati. Dodati nadošao kvasac i skoro svo ulje, ostaviti malo za kasnije. Od navedenih sastojaka umesiti mekano testo. Treba da se lepi za ruke.

 

Na kraju preliti ostavljenim uljem, malo premesiti, pa prekriti folijom ili kesom i ostaviti oko sat vremena u rernu na 30 – 40 stepeni.

Nakon tog vremena uz malo brašna premesiti testo i podeliti ga na 16 delova.

Svaki deo oblikovati u lopticu i staviti je na pouljenu podlogu.

 

Kada završite sa oblikovanjem loptica na svaku četkicom nanesite malo ulja.

Odmah uzimajte jednu po jednu kuglicu, malo razvucite rukama levo i desno, a zatim oklagijom gore i dole, da se dobije elipsa.

 

Urolajte kiflu ( možda je bolje da pogledate video ukoliko niste pravili već ).

Poslagati kifle u pleh u koji smo stavili papir za pečenje. Dobićete dva pleha sa po 8 kifli.

 

Stavite prvi pleh u rernu na 30 – 40 stepeni i ostavite 20 minuta. Zatim stavite drugi na 10 minuta. Drugi stoji kraće jer će stajati napolju duže dok bude čekao da se prvi pleh ispeče. Posle 10 minuta zagrejte rernu na 200 stepeni.

 

Četkicom i toplom vodom premažite kifle u prvom plehu i stavite da se peku. Sada pravite preliv, sve sastojke dobro izmutite, da smesa bude malo gušća od jogurta.

 

Kada kifle blago porumene prelivajte ih cik – cak prelivom i vratite još 5 minuta da se dopaku. Vreme pečenja je nekih 20 minuta. Isto uradite i sa drugim plehom.

 

Kifle se mogu premazati tanko uljem a i ne moraju, meke su ko duša. Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...