provereni ručak

ČORBASTI PASULJ: Jelo na kašiku koje će nestati iz tanjira dok se okrenete! (RECEPT)

Pasulj je u mnogim domovima jedno od najčešćih jela, a nema jednostavnijeg

Recepti
Autor:
ČORBASTI PASULJ: Jelo na kašiku koje će nestati iz tanjira dok se okrenete! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 500 g crnog luka
  • 500 g suvih kostiju
  • 1 jabuka
  • 1/2 sveže ljute paprike
  • 15-ak zrna bibera
  • 3 lista lovora
  • so

Sastojci za zapršku:

  • 40 g ulja ili masti
  • 30 g brašna (3 ravnije kašike)
  • 2 kašičice aleve paprike
pasulj
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

  • Pasulj stavite u cediljku i operite hladnom vodom.
  • Prebacite pasulj u veću šerpu i prelijte sa 1.5 litar vode, dodajte 1.5 kašičicu soli i ostavite preko noći da se namoči i nabubri.
  • Zatim, odlitjte tu vodu.Trebalo bi da su se zrna povećala bar duplo.
  • Nalijte 1.5 litar vode.
  • Luk iseckjte tsitno.
  • Suvu kosku usitnite satarom ili tražite od mesara da to učini za vas.
  • Usitnjene delove ispeite pod vodom da spadne trunje od smrvljenih kostiju, stavite u drugi lonac, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte poklopljeno na srednoj temperaturi bar dva sata, tj. dok meso ne postane sasvim meko i lako spada sa kostiju.
  • Paralelno stavite pasulj da se kuva.
  • Kad provri kuvajte 10 minuta, pa prospite vodu.
  • Nalijte sa 2.5 litra nove vode i dodajte 2.5 kašičice soli.
  • Ubacite biber u zrnu, iseckan crni luk, lovor, ljutu papričicu i jabuku.
  • Kuvajte ponovo do ključanja, pa smanjite temperaturu na trećinu i nastavite kuvanje u poklopljenoj šerpi dok zrna pasulja skroz ne omekšaju.Koliko će to trajati najviše zavisi od samog pasulja, može biti sat, dva ili tri... Pratiti nivo tečnosti u šerpi, po potrebi dodati još vode ili, još bolje, one supice od kuvanja kostiju.
  • Sa ohlađenih kuvanih kostiju skinite meso i dodajte pasulju.
  • Kad pasulj omekša, rešetkaskom kašikom izvadite jabuku i papričicu.
  • Takođe, izvadite i par zrna sa malo one vodice, probajte radi provere ukusa, dosolite ako ima potrebe.
  • Napravite zapršku za pasulj, tako što ćete na manjem tiganju ugrejati 40 g ulja ili masti, dodati 30 g brašna i propržiti kratko, da ne potamni mnogo.
  • Isključite ringlu, pa dodajte 2 kašičice aleve paprike, promešajte i izlijte u pasulj mešajući ga istovremeno.
  • Ostavite još malo da krčka, da se čorbica zgusne, oko 15-20 minuta.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs