Vreme je za gurmanluk

Glavno jelo i prilog za svečani novogodišnji meni: Najlepši recepti za posnu i mrsnu trpezu!

Zašto da vam ove godine najluđa noć ne bude i najlepša ikada kada je reč o trpezi

Recepti 29.12.2020. - 11:13h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Kako ćemo doček Nove godine većinom slaviti kod kuće, predlažemo da trpeza za 31.12. bude svečanija nego ikada!

 

U nastavku donosimo recepte za svečani, preukusni posni i mrsni meni, sastavljen od čorbe, glavnog jela i priloga, koja će oduševiti celu porodicu.

 

Mrsni meni

 

Kafanska teleća čorba

Teleća čorba
foto: Shutterstock

Sastojci: 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata, 1 glavica crnog luka, 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun), 1 koren celera, 2 krompira, 1 dl ulja, 2 kašike brašna, 2 dl kisele pavlake, 1 žumance, so, biber, lorber, malo peršunovog lista.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

 

Praznične sarmice kuvane u rerni

Sarma
foto: Shutterstock

Sastojci: 1,5 kg mešanog mlevenog mesa, dve glavice crnog luka, dve izrendane šargarepe, suvo meso 500 g, šolja pirinča, ulje, kupus, suvi začin, slatka i ljuta mlevena paprika, vlašac, bosiljak, list lovora, so i biber.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

 

Prilog - dinstani puter krompir

Tikvice, Krompir
foto: Shutterstock

Sastojci: 1 kg mladog krompira, so po ukusu, 150 g putera (ako postite može margarin), 1-2 kašičice mlevene paprike, biber po želji.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

 

Posni meni

 

Najbolja riblja čorba

riblja čorba
foto: Shutterstock

Sastojci: riba po želji, 3 glavice crnog luka, šoljica ulja, 1/2 caše belog vina, čaša soka od paradajza, so, biber, malo sirćeta, suva ljuta paprika, 3 kesice začina za riblju čorbu, mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

 

Posne pljeskavice

Posne pljeskavice
foto: Printscreen/ youtube/ Letina Kuhinja

Sastojci: 350 g kuvanog krompira, 1 kuvana šargarepa, 1 tunjevina, malo prezli, biber, beli luk, slatka začinska paprika, suvi začin, suvi peršun, malo soka od limuna, 3 mlada crna luka, susam.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

 

Prilog - Posne knedle od krompira i pečuraka

Knedle od krompira
foto: Shutterstock

Sastojci: 600 g belog krompira, 60 g skrobnog brašna, 600 g kelja, 200 g šampinjona, kašičica ulja od repice, kašičica šećera, 2-3 kašičice belog sirćeta.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...