Kako ćemo doček Nove godine većinom slaviti kod kuće, predlažemo da trpeza za 31.12. bude svečanija nego ikada!
U nastavku donosimo recepte za svečani, preukusni posni i mrsni meni, sastavljen od čorbe, glavnog jela i priloga, koja će oduševiti celu porodicu.
Mrsni meni
Kafanska teleća čorba
Sastojci: 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata, 1 glavica crnog luka, 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun), 1 koren celera, 2 krompira, 1 dl ulja, 2 kašike brašna, 2 dl kisele pavlake, 1 žumance, so, biber, lorber, malo peršunovog lista.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Praznične sarmice kuvane u rerni
Sastojci: 1,5 kg mešanog mlevenog mesa, dve glavice crnog luka, dve izrendane šargarepe, suvo meso 500 g, šolja pirinča, ulje, kupus, suvi začin, slatka i ljuta mlevena paprika, vlašac, bosiljak, list lovora, so i biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Prilog - dinstani puter krompir
Sastojci: 1 kg mladog krompira, so po ukusu, 150 g putera (ako postite može margarin), 1-2 kašičice mlevene paprike, biber po želji.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Posni meni
Najbolja riblja čorba
Sastojci: riba po želji, 3 glavice crnog luka, šoljica ulja, 1/2 caše belog vina, čaša soka od paradajza, so, biber, malo sirćeta, suva ljuta paprika, 3 kesice začina za riblju čorbu, mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Posne pljeskavice
Sastojci: 350 g kuvanog krompira, 1 kuvana šargarepa, 1 tunjevina, malo prezli, biber, beli luk, slatka začinska paprika, suvi začin, suvi peršun, malo soka od limuna, 3 mlada crna luka, susam.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Prilog - Posne knedle od krompira i pečuraka
Sastojci: 600 g belog krompira, 60 g skrobnog brašna, 600 g kelja, 200 g šampinjona, kašičica ulja od repice, kašičica šećera, 2-3 kašičice belog sirćeta.