Tradcionalnu trpezu za Badnje veče čine pasulj prebranac, riba, suvo voće i riblja čorba.
Sastojci:
- riba po želji
- 3 glavice crnog luka
- šoljica ulja
- 1/2 caše belog vina
- čaša soka od paradajza
- so
- biber
- malo sirćeta
- suva ljuta paprika
- 3 kesice začina za riblju čorbu
- mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji
Danas je Badnji dan: Evo koje običaje treba da ispoštujete na ovaj praznik!
Priprema:
- Crni luk iseckajte sitno ili ga sameljite, stavite na ulje, dodajte čašu vode i dinstajte dok ne bude penasto.
- Dodajte ribu, začin za riblju čorbu i dobro promešajte da ne bude grudvica, zatim uspite vodu i ostavite da se kuva.
- Kad izbaci prvi ključ, sklonite čorbu i dodajte so, malo bibera, sok od paradajza, belo vino, ljutu papriku (celu) i malo sirćeta.
- Čorbu probajte da biste pogodili ukus.
- Stavite je opet na vatru i kuvajte dok ne proključa, pa je sklonite sa šporeta.
Napomena:
- Čorbu ne mešajte da se riba ne bi raspala!
Okuplja celu porodicu za trpezom ljubavi: Napravite najbolju Badnjačku pogaču! (RECEPT)