Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vek; i hleb koji ću ja dati za život sveta“ – Jovan 6,51).
U nekim krajevima u nju, kao i u česnicu na Božić, domaćice ubacuju i novčić.
Evo recepta za najmekšu i najukusniju badnjačku pogaču:
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- oko 500 ml mlake vode
- 1 kašika soli
- 1 kesica praška za pecivo
20 starih narodnih običaja za Badnji dan: Ovako se odlučuje o sudbini kuće i ukućana!
Ukrasi:
- 150 grama brašna
- 3 kašike soli
- po potrebi mlake vode
Priprema:
- Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna.
- Naravno u testo se obavezno ubaci novčić.
- Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.
- Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.
- Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode.
- To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvek utisnut pečat “slovo” IS HR NI KA koja znače Isus Hristos Pobeditelj.
Danas je Badnji dan: Evo koje običaje treba da ispoštujete na ovaj praznik!