UKUSNO

Sočna piletina u marinadi od Staropramen piva: Savršen predlog za ukusnu zimsku trpezu!

Svi ljubitelji dobre hrane moraju da znaju ovaj recept

Recepti 21.12.2020. - 10:00h Autor: Promo
Foto: Promo

Svi znamo da je osvežavajuće Staropramen pivo pivo odličnog ukusa. Najbolje ide uz grickalice i dobro društvo, a još bolje nakon napornog radnog dana.
A ako vam kažemo da može da se koristi i za kuvanje?

 

Glavni sastojak svake dobre trpeze je pivo, a to zna I kuvar Vanja Puškin, koji je kreirao nekoliko zanimljivih recepata za Zimski meni koji će učiniti da vaša tpeza bude bogatija I zanimljivija, a jela ukusnija.

 

Vanja Puškin je osnivač koncepta New Balkan Cuisine. On, spajajući naizgled nespojive ukuse, pravi jela o kojima se dugo priča. Kada jednom probate neke od njegovih recepata, uvek ćete im se vraćati. Njegov moderan koncept kulinarstva nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Svima nam, s vremena na vreme, dosade ona uobičajena jela i svi, s vremena na vreme, poželimo malu promenu. Vanja ima savršen predlog za porodični ručak– Piletina u pivskoj glazuri.

 

Naravno, nije svejedno koje pivo koristite, tajna dobrok ukusa hrane je u Staropramen pivu.

 

Njegov savršeno izbalansiran ukus će jelu dati bogatiji ukus. Piletina će biti sočnija I mekša I neverovatno ukusna. Vanja naglašava da upravo Staropramen pivo daje poseban šmek jelu I taj ukus na koji niko ne ostaje ravnodušnim.

 

Za ovo jelo će vam biti potrebni sledeći sastojci:

 

  • Pile oko 2 kg
  • 200 gr tikvica
  • 15 gr čeri paradajza
  • Čen belog luka
  • 100 gr crnog luka
  • 100 gr pšenice
  • Kašičica ulja
  • Kašika meda
  • 1 ljuta papričica
  • Prstohvat semena korijandera
  • 1 kefir lime list (sušen)
  • 1 pomorandža
  • staropramen pivo 0, 33 l
Staropramen piletina, Piletina u marinadi od Staropramen piva
foto: Promo

Priprema:

 

Isecite pile duž leđa, a rernu zagrejte na 250 stepeni.

 

Ulje, med, iseckanu ljutu papričicu, so, biber, seme korijandera, kefir list pomešajte i dobijenom mešavinom dobro utrljajte piletinu. U zagrejanu rernu stavite keramičku činiju da se zagreje. Izvaditi vrelu činiju i u nju stavite pile. Pustiti da se peče oko 15 min kako bi krenuo proces karamelizacije.

 

Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.

 

Beli i crni luk i čeri paradajz isecite na pola, a tikvice na krupnije komade. Povrće marinirati u otpiljenom maslacu sa sitno seckanim začinskim biljem. (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost)

Staropramen piletina, Piletina u marinadi od Staropramen piva
foto: Promo

Kada pile dobije boju, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i dodati pivo. Nakon toga dodati i marinirano povrće i pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno začinima. Peći sve zajedno još nekih 20 minuta. Obavezno probati glazuru i proveriti da li treba da se doda dodatno so.

 

Prijatno!

Staropramen piletina, Piletina u marinadi od Staropramen piva
foto: Promo

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs