Veoma zdravo i ukusno

Posna sarma od listova blitve i pirinča

Čak i ako ne postite, spremite ovo jelo i neka nedeljni ručak prođe bez holesterola i loših kalorija
Recepti 30.03.2014. - 11:23h
Foto: Thinstock
  • 90 minuta
  • Jednostavno
  • Za 6 osoba

Sastojci

  • 20 - 30 listova blitve (može i vinove loze)
  • 200 g pirinča
  • šargarepa (možete dodati i šečurke, tikvice, soju)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 veza svežeg peršuna i beli luk po ukusu
  • 1 manja šolja ulja
  • so, biber, aleva paprika, vegeta
  • Voda

Listove blitve operite i prelijte vrelom vodom. Ostavite malo da odstoji. Sa listova odstranite korenast deo da bi list lakše savili. Listove izvadite i procedite, te stavite sa strane. U vodu u kojoj je bila blitva stavite 2 kašike začina od povrća i promešajte.

 

U šerpu sipajte ulje i zagrejte. Iseckajte crni luk i propržite malo na ulju. Dodajte pirinač i rendanu šargarepu i mešajte minut dva.

 

Dodajte kašičicu aleve paprike, biber i na samom kraju.

 

Sada sipajte vodu u kojoj ste držali blitvu i koju ste zasolili vegetom. Polako sipajte vodu u pirinač i mešajte da pirinač malo nabubri. Sipajte ne više od dve čaše.

 

Sklonite sa ringle i dodajte sitno seckan svež peršun, beli luk i origano, dobro promešajte i ostavite minut dva da se prohladi. Kreativni kuvari dodaju i kukuruz šećerac ili pečurke u pirinač, da bi dobili raznovrsnije ukuse posnih sarmi, ali to je sve ostavljeno na volju vama.

 

Uzmite listove blitve i počnite da ih filujete mešavinom pirinča i povrća, praveći posne sarme na taj način. Posne sarme ređajte u posudu za pečenje. Na kraju ih prelijte preostalom vodom, da voda dođe do ivice sarmi. Poklopiti posudu i staviti u rerni na 200 stepeni. Peći oko sat vremena.

 

Posne sarme se mogu služiti i tople i hladne. Uz njih poslužite ohlađeno belo vino.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...