SAVRŠENO TESTO

Domaći hleb sa kvascem: Mekan kao sunđer, očaraće vas zauvek! (RECEPT)

Donosimo vam recept za koji se zaista vredi potruditi

Recepti
Autor:
Domaći hleb sa kvascem: Mekan kao sunđer, očaraće vas zauvek! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
  • 500 grama glatkog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 475ml tople vode
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 2 kašike maslinovog ulja

Pita sa mesom od gotovih kora: Jednostavna i hranljiva! (RECEPT, VIDEO)

foto: Profimedia

Priprema:

  • U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5).
  • Lagano dodajite vodu umešavajući brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela.
  • Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu, te ga mesite, donji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite.
  • Preklopite, te okrenenite testo.
  • Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko testo.
  • Zatim formirajte loptasti oblik testa, podvlačeći rubove ispod centralnog dela, te stavite nazad u posudu za dizanje.
  • Malo pobrašnjavite, te pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči.
  • Kada se testo digne, izvadite ga na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisneite da istisnete vazduh.
  • Pobrašnjavite ga malo s gornje i dolnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite kao u prethonom postupku - oko 5 minuta.
  • Testo formirajte prema posudi za pečenje koju ste namastili i pobrašnjavili.
  • Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe.
  • Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.
  • Pre pečenja premažite testo malo maslinovim uljem ili poprskajte vodom.
  • Pecite ga u rerni na 200 Celzijusa oko 30 minuta.

Turske kifle: Mekane kao pena, neverovatno prozračne i preukusne! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs